Corina Cretu: Voi fi un ambasador al Politicii Regionale. Toate statele vor beneficia de acelasi tratament
Corina Cretu. Foto: Mediafax
Comisarul european desemnat de Romania, Corina Cretu, a declarat luni ca va fi un ambasador al Politicii Regionale si a subliniat ca toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament, rolul CE nefiind de a pedespi sau de a ajuta tarile sa se dezvolte.
Rugata sa dea un sfat Romaniei in vederea cresterii absorbtiei fondurilor, Corina Cretu a declarat, dupa audierea din comisiile parlamentare, ca datoria sa va fi "de a asigura relatii foarte bune si un dialog constant cu toate statele membre, deci inclusiv cu Romania".
"Romania e tara pe care o cunosc foarte bine, eu cred ca am depasit acea etapa din 2011 care a dus inclusiv la suspendari de plati. CE a stabilit atunci planul de actiune si vreau sa felicit autoritatile romane pentru progresele pe care le-au facut din acest punct de vedere, de la 3% in 2011, 7% in 2012, acum 39%", a precizat comisarul desemnat.
Intrebata daca detinerea portofoliului de Politica Regionala reprezinta un "plus" pentru Romania, Corina Cretu a declarat ca "este evident ca toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament".
Totodata, ea a subliniat ca rolul sau este de a fi "un ambasador al Politicii Regionale in raport cu statele membre, in raport cu regiunile si in raport cu societatea civila si cu comunitatile locale".
Corina Cretu a adaugat ca depinde de state sa depuna proiecte operationale eligibile care sa raspunda intereselor cetatenilor, iar in privinta proiectelor care vor fi depuse are "aceleasi asteptari de la toate statele membre".
Referitor la Romania, Cretu a subliniat ca nu este singura care s-a confruntat cu probleme in atragerea de fonduri, iar in ultimul timp a facut progrese "foarte mari".
"Nu consider ca exista tari care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune. Datoria noastra e sa ajutam toate statele membre sa depuna proiecte eligibile", astfel incat CE sa vireze banii, a spus ea.
Despre noul cadru legislativ, Corina Cretu a reamintit ca acesta merge "pe simplificare, pe orientare spre rezultate", acesta din urma fiind "un criteriu important", si nu "absorbtia de dragul absorbtiei".
"E foare important ca programele operationale pe care fiecare stat membru le va depune sa aiba ca si criteriu de baza cate locuri de munca produc, cum vor genera alte afaceri", a subliniat Cretu.
Dupa instalarea in functie, Cretu spune ca va lua fiecare dosar de tara si impreuna cu serviciile de specialitate ale Comisiei va analiza in ce masura pot fi ajutate tarile "sa-si indeplineasca conditiile".
"In viziunea mea, CE si noi ca si comisari desemnati si apoi comisari in Colegiul Comisarilor trebuie sa facem tot ceea ce depinde de noi, nu pentru a pedespi statele membre, ci pentru a le ajuta sa ne asiguram un nivel de dezvoltare echilibrat pentru toate statele membre", a spus Cretu.
Audierea Corina Cretu, desemnata comisar european pentru Politici Regionale, a inceput, luni, in comisiile reunite de afaceri europene ale Parlamentului roman, in prezenta premierului Victor Ponta.
”Sunt convinsa ca va fi o dezbatere constructiva in legatura cu acest portofoliu (Politici Regionale). Sunt prezenta aici in calitate de comisar european desemnat pentru Politici Regionale si e o mare placere si onoare”, a declarat europarlamentarul PSD Corina Cretu, inainte de audieri.
Corina Cretu nu va primi un vot din partea plenului Parlamentului roman pentru postul de comisar european, ci doar va fi audiata in comisiile de afaceri europene, a declarat, luni, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a precizat ca niciun parlament national nu-si voteaza comisarul.
Politica Regionala, portofoliul de care se va ocupa Corina Cretu, comisar european din partea Romaniei in viitorul Executiv european, sustine dezvoltarea tarilor membre si reducerea discrepantelor dintre cele mai bogate si cele mai sarace regiuni ale UE. In exercitiul bugetar 2014-2020, UE aloca 351,8 miliarde de euro pentru indeplinirea acestor obiective. Anterior, portofoliul a fost ocupat de austriacul Johannes Hahn.
Pe acelasi subiect: