"Acest statut privilegiat ne obliga pe toti cei care ne aflam astazi temporar in functii de decizie sa facem tot ce tine de noi pentru ca Romania sa profite de aceasta sansa istorica pe care o are. Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativa, ci una mult mai profunda, la nivelul mentalitatilor. De aceea, trebuie sa ne asumam impreuna, inainte de toate, niste valori si principii de actiune care sa ne dea incredere ca putem duce un proiect pana la capat", a afirmat premierul, scrie Agerpres.

Prim-ministrul a spus ca Guvernul intra in aceasta perioada intr-o etapa a livrarii de rezultate.

"Dupa o perioada de pregatire, Guvernul intra intr-o etapa noua, aceea a livrarii de rezultate. Am urmarit in principal in ultimele luni sa deblocam proiecte care stagnau, sa punem bazele unor reforme solide si unor programe care sa ajute la constructia Romaniei", a explicat Ciolos.

El a aratat ca, in ultimele decenii, de cele mai multe ori, strategiile au ramas pe hartie, iar deciziile majore de politica economica au fost luate mai mult sau mai putin sub presiunea diferitelor organisme internationale.

"Realitatea ultimelor zile ne-a intarit tuturor convingerea ca pentru a fi puternici in fata provocarilor curente trebuie sa avem in primul rand o viziune proprie de dezvoltare. In ultimele decenii, de cele mai multe ori, strategiile noastre au ramas pe hartie, in mare parte, iar deciziile majore de politica economica au fost luate mai mult sau mai putin sub presiunea diferitelor organisme internationale. Propunem astazi sa reflectam impreuna la un proiect pentru viitorul Romaniei, pornind de la realitatile de astazi. Ne dorim un proiect care sa vina cu o viziune, cu o perspectiva pe termen mediu si pe termen lung, dar care sa contina masuri care sa poata sa fie aplicate chiar incepand de astazi. Viziunea de dezvoltare economica pe termen mediu si lung a aparut din nevoia de repere in decizii pe care suntem chemati sa le luam. Mediul economic a inceput sa se organizeze in ultima perioada si cu siguranta are acum maturitatea pentru a propune astfel de repere asumate de catre decidentii publici din nevoia de predictibilitate. Pe parcursul acestui proces am realizat ca dezvoltarea economica este de fapt mai mult decat economie, este o forma de asumare a unui insusi proiect de societate", a mai spus premierul Ciolos.

Prezent la dezbatere, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca proiectul Romania competitiva pentru o crestere sustenabila este parte a unei strategii nationale de dezvoltare durabila.

"Initiativa redactarii unui astfel de document este bine-venita si Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sprijinit acest demers, il va sprijini in continuare in faza sa de consensualizare prin contributii in domenii in care detine expertiza relevanta alaturandu-se eforturilor specialistilor din Guvern si din cadrul Academiei Romane. Romania competitiva un proiect pentru o crestere economica sustenabila este parte a unei strategii nationale de dezvoltare durabila, iar acest prim proiect va fi supus incepand de astazi dezbaterii publice. Transformarea sa intr-o strategie viabila care sa nu moara in sertare, cum s-a spus despre alte strategii, si care sa isi pastreze relevanta dincolo de orizontul unui ciclu electoral si sa acopere spectrul politic reprezentat de toate partidele parlamentare este conditionata de obtinerea unui consens cat mai larg", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, este esentiala implicarea in dezbatere a mediului politic dar si a mediului afaceri, a partenerilor sociali si a societatii civile.

"Dezbaterea publica din lunile care vor urma, pe marginea acestui prim proiect, dezbatere care va avea suisuri si coborasuri firesti, va crea un limbaj comun, iar acesta este primul pas spre atingerea unui eventual consens", a mai afirmat guvernatorul BNR.

Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, sub inaltul patronaj al presedintelui Klaus Iohannis si cu sprijinul Academiei Romane si al Bancii Nationale a Romaniei, a lansat marti in dezbatere publica documentul strategic "Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila".