Judecatorii Curtii Constitutionale au admis astfel sesizarea PDL privind numirea lui Victor Ciorbea la ASF.

Prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul arata, la inceputul lunii aprilie, cand a fost facuta sesizarea la Curtea Constitutionala, ca numirea lui Victor Ciorbea la ASF este ilegala si incalca prevederi din Constitutie, Ciorbea neindeplinind conditiile prevazute in lege pentru a ocupa aceasta functie.

Andreea Paul spunea atunci ca numirea lui Victor Ciorbea este neconforma cu articolul 1 alineatele 3 si 5 din Constitutie, pentru ca nu se respecta legea de organizare si functionare a ASF, care prevede pentru membrii acestei institutii o vechime de minimum noua ani in institutiile financiare, de credit sau bancare.

Plenul comun al celor doua Camere a aprobat, in 2 aprilie, cu 333 de voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva", numirea lui Misu Negritoiu in functia de presedinte, membru executiv al Consiliului ASF si a lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Victor Ciorbea a fost numit cu 326 de voturi "pentru" si 16 voturi "impotriva". Parlamentarii PDL au parasit sedinta in semn de protest fata de nominalizarea lui Ciorbea.

In 11 aprilie, Victor Ciorbea declara ca va candida pentru functia de Avocat al Poporului si ca a notificat Parlamentul si conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara ca s-a retras din pozitia de membru neexecutiv al Consiliului ASF.

In 15 aprilie, fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votul dat in sedinta de plen reunit a celor doua Camere ale Parlamentului.