"Am discutat in octombrie, la Washington, cu secretarul de stat pentru Comert un plan de actiune, pe care Guvernul l-a si finalizat si il implementeaza in aceasta perioada, pentru cresterea investitiilor companiilor americane, incurajarea comertului, a dezvoltarii economice si a colaborarii intre cele doua tari", a spus Ponta.

El a precizat ca acest plan asigura transparenta si predictibilitate in afaceri.

Biden: Statul de drept reprezinta o problema de securitate nationala, necesara si in afaceri

Statul de drept si combaterea coruptiei reprezinta o problema de securitate nationala si care poate contribui inclusiv la dezvoltarea afacerilor, a declarat vicepresedintele SUA, Joe Biden, dupa discutia cu premierul Victor Ponta, aratand ca a fost incurajat in octombrie anul trecut, cand premierul Ponta a fost la Washington, de decizia acestuia de a face pasi concreti in vederea imbunatatirii mediului de afaceri din Romania, dar adaugand ca, "desigur, concretizarea acestora este esentiala, dar este in curs de realizare".

Oficialul american a afirmat ca le-a transmis si presedintelui Traian Basescu, si premierului Victor Ponta ca cea mai importanta masura pentru atragerea investitiilor este consolidarea statului de drept si combaterea coruptiei.

Respectarea acelorasi reguli pentru mediul de afaceri, asigurarea unor proceduri transparente de solutionare a litigiilor si predictibilitatea pietei sunt alti factori fundamentali pentru dezvoltarea afacerilor, a precizat Biden.

"Asa cum am discutat si cu presedintele si cu prim-ministrul, nu exista pas mai important pe care Romania il poate face decat de a atrage locuri de munca si investitii care sa ajute la continuarea cresterii economice, dar trebuie sa continue in acelasi timp sa intareasca statul de drept pentru a face aceasta dezvoltare posibila. Atunci cand alte tari se folosesc de coruptie pentru a submina independenta si suveranitatea vecinilor lor, acest lucru nu este doar o chestiune de oportunitate economica, ci chiar de securitate nationala. Este de asemenea o chestiune de competitivitate economica. Acolo unde statul de drept este puternic, acolo unde tribunalele judeca dispute in mod transparent si corect, acolo unde regulile de piata sunt predictibile, acolo companiile din intreaga lume investesc, acolo isi fac casa", a spus Biden.

Biden: SUA sunt gata sa acorde Romaniei ajutor pentru a-si asigura independenta energetica

"Securitatea nationala si cea energetica sunt inseparabile in aceasta parte a lumii, in necesitatea ca Rusia sa nu isi foloseasca resursele de energie ca arma. De aceea, eu consider ca piata de energie europeana trebuie sa fie sigura, diversa si interconectata. Noi suntem gata sa va asiguram ajutorul necesar", a spus Biden. 

El a aratat ca reteaua de conducte petroliere si piata interna de gaze din Romania pot fi dezvoltate, ca punct cheie de conectare a pietei de la Marea Neagra pana la Europa Centrala.

De asemenea, vicepresedintele american a declarat ca statul de drept reprezinta o problema de securitate nationala si care poate contribui inclusiv la dezvoltarea afacerilor.

Oficialul american a afirmat ca i-a transmis si premierului Ponta ca cea mai importanta masura pentru atragerea investitiilor este consolidarea statului de drept si combaterea coruptiei. Respectarea acelorasi reguli pentru mediul de afaceri, asigurarea unor proceduri transparente de solutionare a litigiilor si predictibilitatea pietei sunt alti factori fundamentali pentru dezvoltarea afacerilor, a precizat Biden.

Vicepresedintele SUA a mai declarat ca lupta impotriva coruptiei nu inseamna numai o buna guvernare, ci si patriotism.

La randul sau, presedintele Traian Basescu i-a multumit astazi vicepresedintelui Joe Biden pentru reactia imediata a SUA la momentul declansarii conflictului din Ucraina si anexarii ilegale a Crimeei, de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietica.

Presedintele Traian Basescua declarat ca a discutat cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, despre nevoia ca Romania sa isi consolideze statul de drept, ca premisa a realizarii la parametrii maximi a parteneriatului cu Statele Unite ale Americii.

Seful statului a afirmat ca, dupa intrarea in UE si NATO, Parteneriatul strategic cu SUA pentru secolul XXI este cea de-a treia mare realizare policita a Romaniei.

La randul sau, Joe Biden a spus ca daca Rusia va "submina" alegerile care vor avea loc duminica in Ucraina, Statele Unite sunt hotarate sa aplice sanctiuni mai puternice.