"In mod categoric, trebuie sa uitam de sansa de a intra in Schengen, pentru ca va fi un raport (MCV, n.r.) foarte prost pe justitie, partea de activitate parlamentara", a spus Traian Basescu, intr-o emisiune televizata.

El a aratat ca poate anticipa ce va scrie in raport, "lipsa de vointa politica in lupta impotriva coruptiei". "Cu astfel de etichete, o tara nu poate avansa in credibilitate in interiorul Uniunii Europene", a mai spus seful statului, adaugand: "Oamenii astia au facut un rau foarte mare Romaniei".

El a facut referire la modificarile din Camera Deputatilor la Codul penal.

"Dincolo de actiunea parlamentarului de rand, aici au fost trei mari responsabili: Victor Ponta, care a avut o presiune enorma de la baronimea locala sa amputeze ANI si DNA ca institutii care pot sa-i prinda cu ilegalitati, incompatibilitati si fraude, Crin Antonescu, care a avut si el acelasi tip de presiune si un om care s-a comportat - sa ma scuzati ca folosesc aceasta expresie, s-a comportat ca unul care face ... vrei sa schimbi bani si iti da un dolar deasupra, unul dedesupt si la mijloc e hartie de ziar, smenari se cheama acestia - iar acesta este presedintele Zgonea. Stiti cate legi s-au votat aseara legat de Codul penal? Doua s-au votat, (...) s-a votat o lege separata pentru mutilarea articolului 253 din Codul penal si alta lege care afecteaza vreo 12 articole din Codul penal vechi si nou. In momentul de fata nu se stie ca Zgonea a manipulat votarea a doua legi cu o viteza extraordinara, legi care nu erau nici pe ordinea de zi, au fost introduse in timpul sedintei si doua legi care nu aveau avizul CSM, desi vizau institutii parte a sistemului de justitie. Eu cred ca Zgonea ar trebui sa demisioneze, (...) acest om a pus Romania intr-o situatie ingrozitoare", a mai sustinut Basescu.