"Amnistia fiscala" va returna 65 mil. euro bugetarilor, in prag de alegeri. Guvernul nu stie insa cati romani va ierta. Opozitia acuza Executivul ca masura este o "pomana electorala"
Angajatii de la stat care au primit instiintare de la ANAF ca au de returnat o parte din salariul calculat gresit nu vor mai da banii inapoi. Asa au hotarat deputatii din Comisia de Munca, dupa ce aceeasi lege a trecut si de votul senatorilor.
Ministrul Muncii ridica din umeri cand vine vorba despre numarul bugetarilor aflati in aceasta situatie, insa anunta ca suma totala pe care ar fi trebuit sa o restituie este de aproximativ 65 de milioane de euro.
Initial, legea ii scutea pe profesorii care au incasat salarii mai mari in ultimii doi ani, din cauza unor erori de calcul, de returnarea banilor la bugetul de stat.
Darnici ca de obicei in preajma unor alegeri, alesii au decis sa ii scuteasca de plata pe toti bugetarii carora le-a fost calculat gresit salariul din 2012 incoace si acum ar fi trebuit sa returneze banii.
Masura a fost sustinuta chiar de Ministrul Muncii, Rovana Plumb, care nu stie cati angajati de la stat au primit decizie de restituire a banilor: "In ceea ce priveste categoriile din sectorul bugetar care vor beneficia de aceasta amnistie fiscala, va voi transmite imediat ce vom finaliza cu Ministerul Finantelor aceasta lista. Nu are niciun fel de influenta si impact bugetar pe 2014, deoarece nu a fost prevazuta la categoria venituri. Aceasta este in suma de 300 de milioane de lei".
Alesii opozitiei au acuzat insa Guvernul ca masura nu este altceva decat o noua "pomana electorala", in preajma alegerilor prezidentiale. "Nu se face nicio corectie, nicio reparatie morala pentru ce s-a intamplat in 2008 - 2012. Sunt doar erori de calcul ale functionarilor publici", sustine Claudia Boghicevici, deputat PDL.
Inevitabil, alesii puterii si cei ai opozitiei au inceput sa se certe.
Rovana Plumb: Noi nici nu taiem, noi dam si ajutam toate categoriile pentru care dumneavoastra ati luat masurile de taiere.
Claudia Boghicevi: Doamna ministru, va rog, nu ne certati cand veniti la comisie!
Rovana Plumb: Nu ridic tonul, probabil ca vorbesc mai tare, ma bucur ca am invatat de la domnul Ponta, sper ca dumneavoastra sa nu invatati de la domnul Iohannis.
Cristina Pocora: Noi, de la domnul Iohannis, invatam lucruri serioase, doamna. Dumneavoastra, cu domnul Ponta, stiti cum vorbeste dansul cu "FA".
Florin Iordache: Domnul Iohannis mai mult tace.
Rovana Plumb: Domnul Ponta vorbeste mai putin si face mult.
Cristina Pocora: L-ati confundat cu dl Iohannis.
In cele din urma, majoritatea si-a impus punctul de vedere si legea a fost adoptata. Iar saptamana viitoare va fi votata in plenul Camerei Deputatilor, dupa care va ajunge la Presedintie, pentru promulgare.