Capitalizarea companiilor listate la bursa din Moscova, care se situeaza pe locul 20 la nivel mondial in functie de valoare, a scazut cu 234 miliarde de dolari in acest an, la 531 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. 

Astfel, daca actiunile Apple ar fi concentrate in mainile unui singur investitor si acesta ar dori sa vanda compania, ar putea sa cumpere toate companiile listate la Moscova, cu restul de bani putand sa cumpere inca 143 milioane de smartphone-uri iPhone 6 Plus la pretul de magazin, fara abonament, cate unul pentru aproape toti locuitorii Rusiei. 

Apple depaseste in valoare si pietele de capital din Singapore, numarul 17 mondial, si Italia (numarul 18). 

"Apple lucreaza impreuna cu actionarii pentru a maximiza castigurile, iar sediul companiei se afla intr-o regiune unde proprietatea este protejata prin lege. Spre comparatie, legislatia rusa in privinta proprietatilor nu este la fel de buna, multe dintre companiile de stat sunt administrate prost, resursele sunt detinute de stat si costurile de finantare sunt in urcare puternica", a spus Vadim Bit-Avragim, manager la fondul de active Kapital Asset Management din Moscova. 

In plus, conflictele cu Ucraina afecteaza economia locala, care a devenit mai putin atragatoare pentru investitori, a adaugat el.