Un nou troian ataca serviciile de online banking: fura datele de autentificare ale clientilor a doua banci din Romania
Utilizatorii serviciilor de online banking din Romania sunt, in ultimele zile, tinta exclusiva a unui nou val de mesaje spam trimise de catre Dridex. Acesta este un nou troian bancar care fura datele de autentificare ale persoanelor, clienti a doua banci autohtone, atentioneaza Bitdefender.
Dridex este un virus relativ nou, evoluat din malware-ul Cridex, care, la randul sau, este succesorul cunoscutului troian Zeus.
Pentru a captura datele, foloseste diferite module: pentru banca care foloseste tastatura virtuala la introducerea parolei, troianul face capturi de ecran la fiecare click de mouse, iar pentru cealalta banca, are un modul care injecteaza cod in pagina de autentificare.
"Virusul se propaga fie printr-un fisier executabil atasat la mesaje spam, fie prin link-uri care descarca automat virusul odata ce sunt accesate. Foloseste fisiere Word si Excel, care includ cod de tip macro. Acestea instaleaza un downloader generic pentru a descarca si executa Dridex. Mesajele par sa fie trimise, in perioada 10-17 august 2015, de la companii romanesti si pretind sa contina documente financiare importante pentru utilizator. Daca utilizatorul deschide fisierul Word si activeaza functionalitatea macro (dezactivata automat de programul Word pentru a evita riscurile de securitate), aplicatia Word va lansa automat procesul de descarcare a virusului. Troianul Dridex e un fisier DLL care se injecteaza in procesul explorer.exe, de unde va monitoriza activitatea bancara si de navigare a utilizatorului, indiferent de browserul folosit: Firefox, Google Chrome sau Internet Explorer", noteaza Bitdefender.
Dridex este greu de identificat pe un calculator deja infectat.
"Pentru a ramane nedepistat, virusul se adauga la programele care pornesc odata cu sistemul de operare doar inaintea inchiderii calculatorului. Dupa ce PC-ul este repornit, virusul se elimina din lista de programe ce pornesc automat, ceea ce il face aproape invizibil. In cazul unei pene de curent sau inchiderii bruste a calculatorului, virusul nu se va mai putea executa, deoarece nu se afla in lista de aplicatii care trebuie repornite", precizeaza sursa citata.
Este binein cazul in care sunt clienti afectati sa notifice institutia bancara la care au cont si sa-si schimbe datele de autentificare in cel mai scurt timp posibil.