Cinci mituri false despre bateria telefonului mobil
Exista numeroase mituri despre cum sa-ti incarci telefonul mobil si mai ales despre ce ar trebui sa eviti sa faci atunci cand bateria acestuia este descarcata.
Yahoo! News a identificat cele mai raspandite cinci mituri false despre bateria telefonului mobil, transmite Agerpres.
1. Daca tinem telefonul la incarcat prea mult timp, bateria sa are de suferit
Probabil ca multa lume a auzit de acest mit: daca tii telefonul la incarcat peste noapte, fara sa-l deconectezi de la priza, dupa ce s-a incarcat complet, in timp bateria isi va pierde din calitati, descarcandu-se din ce in ce mai repede.
Expertii in tehnologie ne asigura insa ca adevarul este exact invers. Orice smartphone din ziua de azi este suficient de inteligent pentru a sti atunci cand bateria sa este incarcata complet si atunci cand ajunge in acest stadiu opreste singur alimentarea cu energie de la priza.
2. Este de preferat sa nu incarcam telefonul decat dupa ce i-a "murit" complet bateria
Nici acest mit nu rezista analizei specialistilor. Bateriile litiu-ion, cele care alimenteaza toate telefoanele, tabletele si alte dispozitive smart din prezent, nu se confrunta cu asa-numitul "efect de memorie", problema care caracteriza generatia anterioara de baterii nichel-cadmiu (NiCd) sau nichel-metal-hidrura (NiMH), care necesitau si formatare pentru a functiona la o capacitate cat mai apropiata de cea optima.
Asa-numitul "efect de memorie" se manifesta atunci cand incepeam sa incarcam o baterie inainte de a fi complet descarcata. Astfel, utilizatorii ar fi resetat "memoria" bateriei, iar daca incepeau sa incarce o baterie aflata la 50% din potentialul de incarcare, urmatoarea data cand bateria se va consuma pana la 50% din capacitate va "crede" ca e complet golita de energie. Acest efect de memorie al bateriilor, a carui existenta a provocat numeroase dezbateri in perioada in care foloseam bateriile NiCd sau NiMH, nu se aplica in cazul bateriilor litiu-ion folosite de dispozitivele mobile din prezent.
3. De-a lungul timpului, incarcarea bateriei ii afecteaza durata de viata
Acest mit este adevarat, dar este necesara o precizare. Bateriile litiu-ion isi pierd din capacitate, cate putin, cu fiecare ciclu de incarcare, insa asa cum explica Apple, un astfel de ciclu de incarcare nu are legatura cu frecventa incarcarilor bateriei, ci cu cat de des ajunge bateria sa fie complet golita de energie. Sa presupunem ca incarcati bateria aflata la 50% peste noapte, iar in ziua urmatoare procedati la fel. Aceste doua zile in care bateria a fost reincarcata de la 50% din capacitate conteaza ca un singur ciclu de reincarcare completa. In concluzie, este adevarat ca bateriile isi pierd capacitatea peste timp, dar nu asa de usor cum am putea crede.
4. Nu folositi telefonul cand este pus la incarcat
Acest mit sustine ca daca folosim telefonul in timp ce este pus la incarcat ar putea exista un anumit risc de electrocutare. Acest mit este complet fals. Singurele circumstante in care electrocutarea este posibila sunt cele in care am folosi telefonul legat la priza in timp ce ne aflam in cada sau daca folosim un incarcator improvizat, artizanal. Este drept insa ca daca dorim sa incarcam telefonul cat mai rapid, este mai bine sa nu-l folosim cat timp se afla conectat la priza. Cu cat ecranul este aprins mai mult timp, cu atat telefonul consuma mai multa energie si va avea nevoie sa fie mentinut in priza mai mult timp pana la incarcarea completa.
5. Folosirea altui incarcator decat cel primit la achizitionarea telefonului ii poate afecta bateria
Acest mit are o parte de adevar. Daca achizitionam un incarcator foarte ieftin, a carui utilizare nu este aprobata pentru un anumit tip de telefon mobil, folosirea sa poate provoca probleme cu bateria si exista chiar si un risc ca telefonul sa ia foc. Daca in schimb cumparam un incarcator generic produs de o companie cu licenta si in specificatiile caruia se precizeaza ca este compatibil cu telefonul, atunci nu vor fi probleme.