Telefoanele inteligente modifica felul in care functioneaza creierul uman
Utilizarea telefoanelor inteligente modifica felul in care functioneaza creierul uman, intrucat acesta se adapteaza la tehnologia "touchscreen" ("ecran tactil") incorporata in aceste dispozitive, afirma autorii unui studiu realizat de Institutul de Neuroinformatica, afiliat Universitatii din Zurich.
Oamenii de stiinta elvetieni au utilizat electroencefalografia (EEG) pentru a masura activitatea cerebrala. Ei au descoperit diferente considerabile intre utilizatorii de smartphone-uri si persoanele care folosesc telefoane mobile "traditionale", precizeaza bbc.com.
Astfel, cei care folosesc telefoane inteligente au degete mult mai agile si o precizie tactila mult mai mare.
Electroencefalogramele au analizat semnalele electrice trimise intre creier si maini prin intermediul nervilor. Mai multi electrozi plasati pe scalpurile voluntarilor au inregistrat aceste schimburi electrice. Pe baza lor, cercetatorii au putut sa alcatuiasca o harta a tesuturilor cerebrale asociate fiecarei regiuni corporale.
Rezultatele au evidentiat diferente notabile intre utilizatorii de telefoane inteligente si persoanele care folosesc telefoane mobile conventionale.
Voluntarii din prima categorie au prezentat o activitate cerebrala mai mare ca raspuns la atingerile mecanice executate de degetul mare, degetul aratator si degetul mijlociu. Acest lucru pare sa fie asociat cu frecventa cu care acele persoane folosesc functia "touchscreen" - cu cat aceasta era folosita cu o frecventa mai mare, cu atat activitatea cerebrala inregistrata prin EEG era mai intensa.
Descoperirea are sens, deoarece creierul uman este "maleabil" si poate fi modificat prin anumite experiente, spun cercetatorii.
De exemplu, in cazul violonistilor, zona cerebrala asociata degetelor folosite in timpul cantatului la instrumentele muzicale din aceasta gama este mult mai mare decat in cazul oamenilor care nu sunt muzicieni.
Acest lucru ar fi valabil si in cazul telefoanelor inteligente - folosirea lor repetata modifica creierul uman.
Studiul a fost coordonat de cercetatorul Arko Ghosh si a fost publicat in revista Current Biology.