Smartphone-urile vor fi curand inlocuite. Inventia revolutionara va aparea pe piata anul viitor
Oamenii de stiinta din Belgia au reusit sa faca un pas important in integrarea ecranelor inteligente in lentilele de contact. In viitor, se crede ca acestea vor putea sa inlocuiasca smartphone-urile si alte gadgeturi inteligente, dezvaluind o lume plina de posibilitati, scrie Business Insider.
Jelle De Smet si o echipa de cercetatori de la Universitatea Ghent au introdus in premiera un ecran LCD intr-o lentila de contact. Pentru a reusi aceasta performanta, acestia au inventat noi tipuri de compusi polimeri conductori, pe care le-au modelat apoi in suprafete curbate, cu straturi active.
Lentilele de contact produse la Ghent nu reprezinta decat un prototip a ceea ce urmeaza sa apara pe piata. Tot ce acestea reusesc sa faca in prezent este afisarea simbolului unui dolar american, o gluma care face referire la cum se transforma ochii personajelor de desene animate, atunci cand acestea se gandesc la bani.
Cercetatorii de la Ghent isi imagineaza ca, in viitor, astfel de lentile vor putea schimba culoarea ochilor persoanelor care le poarta, functiona ca ochelari de soare sau servi in scop medical, protejand irisii cu probleme de lumina puternica. Mai mult, De Smet si echipa sa considera ca la un moment dat inventia ar putea functiona ca un display inteligent, suprapunand o imagine peste vederea normala a utilizatorului.
In cele din urma, o astfel de tehnologie atasata ochiului ar putea inlocui smartphone-urile, ca modalitate de a accesa internetul si interconectare.
Computerele au devenit din ce in ce mai mici de la aparitia lor. Daca la inceput ocupau camere intregi, ele s-au mutat apoi pe birouri, au luat forma unor dispozitive portabile, iar acum sunt suficient de mici incat sa ne incapa in palme.
Profitand de acesta evolutie, companii precum Google, Microsoft si Apple lucreaza in prezent la dezvoltarea unor ecrane care sa poata fi introduse in lentilele ochelarilor. Google a scos deja un astfel de produs pe piata, ce va ajunge in casele oamenilor la inceputul anului viitor.
Iata cateva dintre aplicatiile pe care lentilele viitorului le-ar putea avea:
- ghidare discreta la volan, de tip GPS
- atasare de ecusoane virtuale participantilor la o intalnire de afaceri
- afisarea versurilor in timpul unui concert
- subtitrarea in timp real a unei conversatii cu un interlocutor strain
- accesarea motoarelor de cautare prin comanda vocala
- jocuri, arta vizuala sau narativa, in sistem 3D