Romtelecom si Cosmote construiesc o retea de acces la Internet de mare viteza in peste 700 de localitati. Costul, 83 mil. euro
Romtelecom si Cosmote Romania vor construi o retea telecom de acces la Internet de mare viteza, in 783 localitati fara acoperire pentru astfel de servicii, din 35 de judete. Este vorba mai exact de 137.000 gospodarii si 400.000 locuitori. Valoarea proiectului se ridica la 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro).
"Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezinta calea sigura spre imbunatatirea conditiilor de viata, atat local, cat si la nivel national. Din acest motiv, ministerul a prioritizat proiectul RoNet si implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri nerambursabile de 84 milioane de euro. Romania este astazi mult mai aproape de standardele pe care si le propune Uniunea Europeana prin Agenda Digitala, parte a strategiei Europa 2020", a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, transmite Mediafax.
Directorul general al Romtelecom si Cosmote Romania, Nikolai Beckers, a afirmat ca proiectul va permite Romaniei și romanilor sa avanseze tehnologic, prin construirea unor noi trosoane de infrastuctura in zone altfel inaccesibile.
"Vrem sa livram romanilor mijloacele prin care sa experimenteze beneficiile serviciilor telecom si astfel sa devina conectati cu intreaga lume", a spus Beckers.
Licitatia a fost organizata pentru 783 localitati, impartite in sapte zone geografice. Romtelecom a fost desemnat castigator pentru patru dintre regiuni, pentru care va primi aproximativ 37,2 milioane euro, iar Cosmote Romania pentru celelalte trei ( 27,9 milioane de euro).
Potrivit contractului, MSI va concesiona lucrarile companiilor castigatoare pentru 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea, operarea si mentenanța infrastructurii care, dupa 18 ani, va ramane in proprietate publica si va fi disponibila pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.
La licitatie au mai depus oferte si asocierile Direct One-Electrogrup si UPC Romania-Deloitte Audit-Connection Consulting.