Este mai simplu şi mai sigur, spun reprezentanţii băncilor, care oferă deja clienţilor serviciul Apple Pay, lansat marți oficial în România şi în alte 15 ţări europene. În curând, se va lansa şi Google Pay, pentru cei cu telefoane Android.

Telefonul a devenit în zilele noastre unul dintre puţinele obiecte de care ne mai putem despărţi. Nu mai e demult doar un simplu instrument prin care comunicăm unii cu alţii. Acum pe telefon citim ştirile, ne uităm la televizor, facem poze, socializăm, ne monitorizăm mişcările, iar de-acum îl folosim în loc de portofel.

Tot ce trebuie să faceţi este să vă înregistraţi cardul bancar în telefonul cu sistem IOS. Cum ţara noastră se afla pe locul 10 în topul mondial al plăţilor cu carduri contactless, specialiştii spun că va intra în top şi la capitolul plăti cu mobilul.

Totul e mult mai simplu de-acum când ajungeţi la casa de marcat. După ce vă sunt scanate produsele, scoateţi telefonul mobil pe care trebuie să-l deblocaţi şi ulterior doar îl apropiuati de terminalul POS contactless şi gata!

Până acum, ar fi trebuit să scoateţi portofelul, să vă alegeţi cardul cu care vreţi să plătiţi, eventual să introduceţi după aceea pinul aşa încât să nu vă vadă nimeni, şi după aceea să aveţi mare grijă să vă recuperaţi cardul, să nu-l rătăciţi pe undeva. De acum e mult mai simplu!

Robert Anghel: director Mobile Payments ING România: ”E mult mai simplu să nu te porţi cu o poşetă, cu un ghiozdan, cu portofelul în sine, atunci când mergi la cumpărături. În orizontul previzibil plasticul în sine e redundant. Totul se va întâmpla în ecosistemul telefonului mobil”

Gabi Nistor, vicepreședintele Retail Banking Banca Transilvania: ”Vor influenţa întreg sistemul de plăti cu telefonul pentru că crează un vibe în piaţă, oamenilor le place, poţi să-ţi să-ţi înregistrezi acolo toate cardurile, carduri de masă, carduri de companie, cu siguranţă vom vedea o creştere în toată zona de plăţi”.

Până acum sunt doar 4 bănci din România ale căror carduri pot fi înregistrate în aplicaţia de plăti cu telefonul însă numărul lor va creşte în scurt timp. Cât priveşte siguranţa acestor tranzacţii, nivelul este maxim, susţin bancherii.

Cătălin Crețu, director general Visa România: ”Datele de pe card sunt înlocuite printr-un număr căruia noi îi spunem token. Acest token este trimis către dispozitiv fie că este ceas, fie că este telefon şi cu acest token se fac plăţile”.

Roxana Petre, business developement manager Mastercard România: ”Fiecare tranzacţie este autorizată printr-un cod de securitate dinamic. Mai mult decât atât fiecare tranzacţie va fi autorizată prin intermediul touch id, face id sau parolei de securitate”.

Cu nouă tehnologie datele cardului nu mai sunt transmise mai departe, iar în cazul furtului sau pierderii telefonului aceste informaţii nu sunt în pericol deoarece sunt criptate. Până în acest moment, pe piaţa din România mai existau câteva aplicaţii ale unor bănci şi comercianţi care le ofereau utilizatorilor de telefoane cu sistem android posibilitatea să plătească doar cu mobilul. Rivalii de la Google oferă şi ei serviciul similar Google Pay, care nu a fost încă lansat şi în România.