Albert are doar 7 ani, dar parintii i-au cumparat deja un telefon inteligent. De altfel, smartphone-urile reprezinta un sfert din totalul vanzarilor de electronice: 128 de milioane de euro sau echivalentul a 340.000 de salarii medii nete pe economie. Albert il foloseste pe al lui ca sa se joace si sa discute cu parintii.

Acum, in Romania, oriunde intorci capul, zaresti celulare inteligente. Multi au acceptat chiar sa se inhame la abonamente costisitoare pe 2 ani doar ca sa isi faca un astfel de capriciu. Doar asa a fost posibil ca 365.000 de romani sa-si ia numai in prima jumatate a anului aparate care costa in medie 350 de euro.

Au crescut cu aproape 30 de procente si vanzarile de electronice. Varful a fost in iunie, inainte de campionatul mondial, cand multi romani si-au luat televizoare de ultima generatie dar si aparatele de facut espresso. Probabil au baut multe cafele pentru ca meciurile au fost la ore tarzii.

Alte 100 de milioane s-au dus pe electrocasnice. Cele mai vandute au fost frigiderele, masinile de spalat si uscatoarele de par.

Pe produsele IT, romanii au cheltuit in primele 6 luni 93 de milioane de euro. Si-au cumparat in special monitoare, laptopuri si tablete.