Procentajul companiilor care pun la dispozitia a cel putin o parte din angajati tablete, smartphone-uri si alte astfel de dispozitive variaza puternic in UE, de la 22% in Romania, 27% in Grecia si 31% in Bulgaria la 78% in Finlanda, 65% in Danemarca, urmata de 63% in Cehia si Suedia.

Romania este devansata si de doua state din regiune care nu sunt membre UE, dar sunt incluse in raportul Eurostat, Croatia (54%) si Macedonia (25%).

"Companiile pot pune la dispozitia angajatilor dispozitive portabile, precum smartphone-uri sau computere portabile, care le permit sa se conecteze la internet in timp ce se deplaseaza si sa lucreze chiar daca nu sunt la birou", se arata intr-un raport al Eurostat, care foloseste date obtinute printr-un sondaj realizat la inceputul anului.

Romania sta usor mai bine in UE la procentajul de companii mari care isi doteaza angajatii cu tablete si smartphone-uri, cu 57%, fata de media europeana de 88%. Romania se afla pe penultima pozitie, inaintea Greciei (56%), si dupa Bulgaria (67%). Maximele sunt inregistrate in Finlanda (99%), urmata de Austria (97%).

Situatia se inrautateste in privinta firmelor medii si mici. Astfel, doar 28% din firmele medii din Romania au oferit angajatilor astfel de echipamente, nivel minim in UE, unde media este de 71%. Bulgaria (44%) se afla pe penultimul loc, in urma Greciei (46%). Pe primele pozitii in spatiul comunitar se situeaza Finlanda (92%) si Danemarca (88%).

Firmele mici din Romania stau cel mai rau, numai o cincime considerand necesar sa-si doteze angajatii cu echipamente mobile care permit accesul la internet. Romania (20%), Grecia (23%), Bulgaria si Ungaria (ambele 27%) se afla pe ultimele pozitii in UE, unde media este de 43%. Primele sunt Finlanda (74%) si Danemarca (60%.

Dintre companiile din Romania care pun la dispozitia angajatilor dispozitive mobile, in 93% din cazuri acestea sunt folosite pentru conexiunea la sistemul de email al companiei si pentru accesarea de informatii publice online, in timp ce doar 59% permit accesul/modificarea de documente, iar 42% folosesc aplicatii dedicate de business.

Dispozitivele portabile luate in considerare in sondajul Eurostat se refera la computere portabile, precum notebook-uri, laptopuri, tablete si altele, in timp ce o a doua catgorie, alte dispozitive portabile, include smartphone-uri sau PDA-uri. Companiile pot pune la dispozitia angajatilor unul sau mai multe dispozitive din aceste categorii.