Radiatiile emise de telefoanele mobile vor fi testate intr-un laborator deschis de Autoritatea de reglementare in comunicatii
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va testa intr-un laborator, care a fost deschis luni la Prejmer (judetul Brasov), daca radiatiile telefoanelor mobile si ale altor aparate vandute in Romania respecta normele UE in privinta protectiei sanatatii si sigurantei utilizatorului.
"Laboratorul ANCOM este dotat cu tehnologie de ultima generatie si dispune de camere ecranate si o camera semianecoica performanta in care vor fi realizate masurari ale emisiilor electromagnetice produse de aparatele electrice si electronice pe care le folosim zilnic si teste de imunitate privind functionarea acestora in diferite conditii. Un astfel de laborator este un mijloc absolut necesar pentru verificarea conformitatii tehnice a acestor aparate si era timpul ca specialistii ANCOM sa poata realiza propriile masuratori", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, la conferinta dedicata punerii in functiune a laboratorului pentru incercari de compatibilitate electromagnetica, scrie Mediafax.
Prin intermediul laboratorului, ANCOM va verifica direct daca produsele aflate la vanzare sau in uz respecta dispozitiile directivelor europene in vigoare in ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si siguranta utilizatorului si a oricarei alte persoane.
Aceste masurari se vor face conform planului anual de control al ANCOM sau ca urmare a unor plangeri sau sesizari ale furnizorilor de servicii si retele de comunicatii, laboratorul ANCOM fiind proiectat exclusiv pentru masurarile necesare activitatii de control al pietei. Laboratorul nu va fi utilizat pentru masurari la cerere. Finantarea proiectului, de 18,1 milioane de lei, a fost realizata din veniturile proprii ale ANCOM.
Laboratorul va permite verificarea echipamentelor radio din punct de vedere al utilizarii eficiente a spectrului de frecvente radio, astfel incat acestea sa nu cauzeze interferente prejudiciabile care sa impiedice buna utilizare a spectrului de catre detinatorii de licente sau utilizatorii finali.
In Romania, conformitatea acestor produse cu Directiva Compatibilitate Electromagnetica si cu Directiva R&TTE (Radio and Telecommunications Terminal Equipment) este supravegheata de ANCOM prin verificarea documentelor care le insotesc: declaratia de conformitate, marcajul CE si rapoartele de incercari privind indeplinirea cerintelor esentiale prevazute de reglementarile in vigoare (referitoare la compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si sigurantei utilizatorului si a oricarei alte persoane, precum si la utilizarea eficienta a spectrului in cazul echipamentelor radio).
Atunci cand, in urma verificarilor administrative, pentru unele produse exista prezumtia de neconformitate, se verifica daca produsul este conform cu cerintele esentiale prin masurari in laborator. Daca echipamentele verificate nu sunt conforme, ANCOM cere producatorului sau importatorului aducerea produsului in stare de conformitate sau retragerea de pe piata. ANCOM poate, de asemenea, aplica amenzi contraventionale.
Pe acelasi subiect: