Potrivit datelor oficiale, durata medie a unui apel efectuat in roaming de romani este de 2 minute, in schimb, durata medie a unui apel primit ajunge la 3 minute. Cu alte cuvinte, vorbitul la telefon in timpul unei calatorii de o saptamana in Uniunea Europeana va costa 50 de euro.

Atentie, calculul este pentru cei care suna in medie 5 ori pe zi in timpul calatoriei si primesc in jur de 10 apeluri.

Cei care sunt nevoiti sa vorbeasca mai mult vor avea facturi mai mari.

Partea buna, curand veti putea vorbi la preturile de acasa in Londra, Madrid sau Roma. Comisia Europeana a trimis in Parlamentul European un regulament care prevede anularea taxelor de roaming.

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: "Va putea fi aprobat cel mai devreme la sfarsitul anului 2014. Orice apel terminat intr-o retea, fie ca vine din international sau national practic pentru operator are cam aceleasi costuri".

Pana atunci, cateva companii incearca sa reduca din propria initiativa tarifele:

ROAMING ORANGE

"Taxele roaming vor fi eliminate in 2014 pentru abonamentele voce, date si sms de peste 30 de euro pe luna," anunta Orange.

Orange a anuntat ca va elimina tarifele de roaming pentru cetatenii din Europa, in incercarea de a usura circulatia clientilor sai pe continent, operatorul francez fiind primul care vine cu o astfel de oferta.

Noile oferte pentru clientii care calatoresc in interiorul Europei se adreseaza unor piete cheie pe care Orange activeaza, incluzand Franta, Spania, Polonia, Belgia, Romania, Slovacia si Luxemburg si vor fi implementate pe parcursul anului 2014.

Totodata, clientii din Franta, care calatoresc in Marea Britanie, Spania, Portugalia si Coreea de Sud vor putea folosi serviciile de internet 4G si in roaming.

De asemenea, internetul de mare viteza 4G va fi disponibil in roaming pentru inca cinci piete pe care activeaza Orange, si anume Marea Britanie, Spania, Romania, Portugalia si Moldova, facilitate care va fi pusa in aplicare pana la sfarsitul anului 2014.

Tarifele de roaming  vor fi eliminate pentru abonamentele de 30 de euro pe luna, in Europa, cat si in afara continentului, in masura in care se vor incheia pateneriate cu alti operatori telecom.

Neelie Kroes, videpresedinte al CE si comisar european pentru Agenda Digitala, si-a exprimat ferm intentia de a unifica piata europeana a telecomunicatiilor. Una dintre propunerile legislative este eliminarea totala a tarifelor de roaming din UE, pana in 2016.

GASITI AICI COMUNICATUL DE PRESA PUBLICAT DE ORANGE

ROAMING VODAFONE
"Clientii Vodafone pot sa isi foloseasca minutele nationale si datele incluse in abonament cand sunt in strainatate, pentru o taxa zilnica de 3,99 Euro."

Abonamentele de tip business au deja incluse serviciile de roaming fara niciun cost suplimentar. Potrivit informatiilor ANCOM, cand va fi adoptat de Parlamentul European, regulamentul special nu va avea nevoie de transcriere in legislatia nationala si se va aplica automat.