Operatorii telecom din UE au acceptat să transmită autorităților informații de localizare a telefoanelor, pentru a limita răspândirea coronavirusului
Smartphone
Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți cinci operatori telecom au acceptat să transmită informații despre localizarea telefoanelor clienților către Comisia Europeană, cu scopul de a ajuta la limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, potrivit grupului de lobby din insdutrai telecom GSMA, citat de Reuters.
Reprezentanții grupului de companii telecom, din care mai fac parte Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia and A1 Telekom Austria, s-au întâlnit luni cu comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton.
Îngrijorările privind capacitatea guvernelor de folosi tehnologia pentru a-i monitoriza pe cei care se află în carantină și de a ține sub control infecția ca fiind o posibilă violare a vieții private s-au intensificat în ultimele săptămâni, existând temeri în privința creșterii spectrului supravegherii de către stat.
Oficiali ai Comisiei Europene spun că se vor folosi date anonime, pentru a proteja confidențialitatea, iar datele privind localizarea telefoanelor mobile vor fi agregate pentru a coordona măsuri de urmărire a răspândirii virusului.
Pentru mai multă siguranță, reprezentanții europeni spun că datele vor fi șterse după finalizarea crizei coronavirusului, adăugând că UE nu are în plan să centralizeze datele de pe telefoaele mobile ale oamenilor.
“Comisia ar trebui să definească clar setul de date pe care vrea să le obțină și să asigure transparența față de public, pentru a evita orice neînțelegere”, a transmis Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD), într-o scrisoare citată de Reuters.
“Ar fi de asemenea de preferat ca accesul la date să fie limitat doar către experți în epidemiologie spațială, în protejarea datelor și știința datelor”, a declarat șeful autorității, Wojciech Wiewiorowski.
Există de asemenea îngrijorări legate de posibilitatea ca aceste practici să devină permanente, însă AEPD subliniază că astfel de evoluții sunt extraordinare, pentru situații extraordinare, și nu vor deveni o practică curentă.
Țări precum Singapore, Taiwan sau Israel folosesc metode variate, precum aplicații de tracking sau urmărirea telefoanelor prin satelit, pentru a se asigura că oamenii repsectă carantina și limiteză, astfel, răspândirea coronavirusului.
Mai multe despre:
#operatori telecom#Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor#coronavirus#pandemie COVID-19#protectie date personale
Pe acelasi subiect: