Gadgeturile copilariei. De la telefon cu disc, la Samsung Galaxy S4
Cu 25 de ani in urma, telefoanele cu disc erau un lux de care se bucurau doar cei mai norocosi dintre romani. Astazi, oricine poate avea in buzunar un smartphone.
Inainte de Revolutie, intr-o Romanie in care se statea la coada la paine iar programul de doua ore de la TV ridica in slavi conducatorul, telefonul fix cu manivela, si apoi cu disc, iti oferea o oarecare iluzie de libertate. Era o piesa de rezistenta a locuintei, pentru ca televizorul, eventual cu mileu deasupra, statea mai mereu inchis.
Cu aproape 30 de ani in urma, sa ai telefon in casa era un simbol al unui statul social aproape privilegiat. Liniile erau putine, chiar si numerele "prin derivatie", cand o linie era impartita de doua familii care locuiau aproape, se dadeau greu. Vecinii de la bloc bateau la usile celor cu telefon, apeland la ajutor ca sa ii ajute sa-si rezolve cate o problema urgenta, in timp ce in sate era cate un abonament la fiecare ulita.
In anii 1990 ne dadeam beepuri. Astazi avem oferte cu minute nelimitate
Primele telefoane fixe de la noi se faceau la Standard Electrica Romania, prin 1930, intr-un atelier in care lucrau putin peste 30 de angajati. Iar prima linie telefonica de la noi s-a facut in Transilvania, in 1881, la 5 ani dupa ce Graham Bell patenta tehnologia care le permitea oamenilor sa poarte un dialog la distante mari.
De altfel, la Bell Laboratories din SUA ia nastere si conceptul de telefonie celulara, in 1947, cu toate ca experimente de asa-zisa telefonie mobila mai fusesera facute de suedezul Ericsson si de sovietici. Unul dintre primele modele de telefoane mobile de succes e Motorola DynaTAC, produs in SUA in anii 1980.
La noi, telefoanele mobile apar, oficial, in aprilie 1997, moment in care romanii pot sa-si faca, in premiera, un abonament. Minutul costa, atunci, enorm, si multa vreme au fost la moda beepurile.
Samsung Galaxy S4, telefonul momentului
Inceputurile au fost timide, insa astazi avem telefoane mobile cu touchscreen, Internet prin 4G si procesor cu mai multe nuclee, tehnologii la care nici nu visam cu 30 de ani in urma. Tehnologia merge pe repede-nainte, iar smartphone-urile devin din ce in ce mai inteligente. Practic, ele nu mai sunt telefoane in sensul cel mai pur al cuvantului, ci calculatoare pe care le tinem in buzunar.
Cel mai dorit telefon al momentului, Samsung Galaxy S4, iti permite sa comunici cu oameni aflati la distanta prin noi si noi modalitati. Telefonul are inclusiv functia S-Translate, care cunoaste mai multe limbi intre care engleza, germana, italiana, franceza, chineza, japoneza, coreeana si portugheza. Poti comunica usor cu persoane care nu vorbesc aceeasi limba cu tine. Spre exemplu, spui ceva in engleza, iar telefonul traduce si reda informatia la difuzor in chineza. Apoi, chinezul cu care vorbesti iti raspunde in limba lui, iar telefonul iti traduce in engleza.
Camera foto a lui Galaxy S4 te transforma in fotograf priceput
Samsung Galaxy S4 are o lista impresionanta de specificatii. Printre cele mai importante se afla ecranul FullHD Super AMOLED cu diagonala de 5 inch, montat pe o rama extrem de subtire, incorporata intr-o carcasa eleganta din policarbonat, care il face cel mai usor telefon Galaxy S de pana acum. Rezolutia ecranului este 1920x1080p, cu o densitate de 441p, cu care putine telefoane pot concura. Culorile sunt exceptionale, iar tonurile de verde si de albastru arata exact ca in natura. Sticla este Gorilla Glass 2, prin urmare telefonul este rezistent la zgarieturi.
Si camera foto principala cu care e dotat Samsung Galaxy S4 este la superlativ. Ea are 13 MP si lucreaza impreuna cu cea secundara, de 2 MP. Acesta unul dintre domeniile in care sud-coreenii de la Samsung au dorit sa impresioneze si au reusit. Rezolutia camerei principale este de 4128x3096p. Ea are blitz LED si autofocus. Printre functii: Dual Shot, imagini HD si video inregistrate simultana, geo-locatie, focus prin touch, detectare faciala si de zambet, stabilizare si HDR.
Noul telefon de la Samsung are 12 moduri de fotografiere, inclusiv Drama Shot, care face un timelapse. Daca vrei sa-ti fotografiezi copilul in timp ce face un sport, in aceeasi imagine il vei surprinde in ipostaze diferite, telefonul compunand un cadru din mai multe imagini.
Samsung Galaxy S4 vine la un pret atractiv la eMAG, date fiind toate aceste specificatii si toate functiile cu care a fost dotat. El nu este doar un telefon inteligent, ci joaca rolul si de camera foto sau video, iti permite sa navighezi rapid pe Internet, iti monitorizeaza sanatatea sau te ajuta sa porti un dialog cu persoane care nu cunosc limba ta.
Un telefon pentru cei mereu in miscare, mereu conectati
Galaxy S4 le este dedicat persoanelor active, de multe ori puse in situatia de a face mai multe lucruri in acelasi timp. Poti suna un prieten, raspunde la telefon, privi si rasfoi e-mailuri, opera comenzile video fara a atinge telefonul. Gadgetul, care foloseste sistemul de operare Android 4.2, se conecteaza si la sistemul Home Entertainment. Accesati sistemul personal HomeSync de pe toate dispozitivele si trimiteti continut la distanta prietenilor si familiei.