Propunerea de Directiva privind actualizarea legislatiei UE privind echipamentele radio a fost deja agreata informal cu Consiliul de Ministri. Dupa ce va fi aprobata formal de Consiliu, statele membre vor avea doi ani la dispozitie sa transpuna regulile in legislatia nationala, iar producatorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.

"Directiva echipamentului radio actualizata este un instrument eficient pentru a preveni interferenta intre diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte incantata ca am agreat introducerea unui incarcator comun. Acesta serveste intereselor consumatorilor si mediului in egala masura. Va pune capat mormanelor de incarcatoare si la 51.000 de tone de deseuri electronice in fiecare an", a spus raportorul Barbara Weiler (S&D).

Propunerea de Directiva prezinta reguli armonizate pentru punerea pe piata a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare, chei de masini si modemuri. Regulile au ca scop sa tina pasul cu numarul si varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio si sa asigure faptul ca acestea nu interfereaza unele cu altele, respectand totodata cerinte importante privind sanatatea si siguranta.

Eurodeputatii au cerut "un efort reinnoit" de dezvoltare a unui incarcator comun pentru unele categorii de echipamente radio, mai ales telefoane mobile, intrucat acest lucru ar simplifica utilizarea si ar reduce costurile si deseurile inutile. In acest sens, ei au modificat textul Directivei pentru a stipula ca posibilitatea de a lucra cu incarcatoare comune sa fie o cerinta esentiala pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeana va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate sa indeplineasca aceasta cerinta, se mai arata in text.