Acordul care ar crea cel mai mare operator de telefonie mobila din Franta, devansand Orange. Miliardarul care vrea sa cumpere Bouygues Telecom, pentru 10 mld. euro cash
Miliardarul Patrick Drahi vrea sa preia, prin intermediul grupului sau Altice, operatorul de telefonie Bouygues Telecom, pentru zece miliarde de euro in numerar, potrivit "Le Journal du Dimanche", transmite Reuters. In urma semnarii unui acord, s-ar crea cel mai mare operator de telefonie mobila din Franta.
Numericable-SFR, subsidiara grupului Altice, a confirmat luni ca a facut oferta pentru achizitionarea Bouygues Telecom.
Guvernul francez si-a exprimat deja temerile privind aceasta tranzactie, ministrul Economiei, Emmanuel Macron, afirmand ca "in acest moment nu sunt de dorit noi consolidari in sectorul telecomunicatiilor", potrivit Agerpres.
Board-ul Bouygues, compania mama a Bouygues Telecom, se va reuni marti pentru a analiza "oferta nesolicitata", facuta de Altice.
Bouygues este detinuta de miliardarul Martin Bouygues, care a declarat in repetate randuri ca nu vrea sa vanda divizia de telefonie cu zece milioane de clienti.
Achizitionarea Bouygues va permite Numericable SFR sa-si reduca costurile prin concedieri si rationalizarea magazinelor. Potentialele sinergii in urma finalizarii tranzactiei s-ar putea ridica la 850 milioane de euro pe an, sustin analistii de la Berenberg.
In 2014, Drahi a preluat operatorul SFR, contra sumei de 17 miliarde de euro, si a anuntat crearea companiei de telefonie Numericable-SFR. In prezent, cel mai mare operator francez de telecomunicatii este grupul Orange, cunoscut anterior sub numele de France Telecom.
Guvernul Frantei inca doreste sa reduca numarul operatorilor de telefonie mobila de pe piata interna de la patru la trei, pentru a pune capat "spiralei destructive" a scaderii preturilor, a afirmat recent ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg.
Franta cere companiilor de telecomunicatii sa se consolideze dincolo de frontierele tarii, a adaugat oficialul francez.
Companiei Orange, unde statul detine 27% din actiuni, i s-a cerut sa profite de aliantele sale din Europa pentru a se consolida in afara tarii. Grupul Orange avea, la finele anului trecut, 236,3 milioane de clienti la nivel mondial, dintre care 178,5 milioane erau abonati la serviciile de telefonie mobila.
Pe piata locala, Orange Romania a obtinut, in primele trei luni ale acestui an, venituri de 221 de milioane de euro, in crestere cu 6,4% fata de perioada similara din 2014. La 31 martie 2015, Orange Romania avea 10.364.683 de clienti.