Gigantul sud-coreean a anunțat un profit net de 4,3 mld. dolari pentru primele trei luni ale anului, în scădere cu aproape 60% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatele anunțate marți sunt însă în linie cu așteptările.

Principalele cauze pentru aceste scădere, aşa cum au fost identificare de Samsung, sunt cererea în scădere pentru cipuri (cea mai importantă sursă de venituri a companiei), scăderea vânzărilor de smartphone-uri şi competiţia crescută de pe piaţa de ecrane.

Pentru trimestrul al doilea, Samsung se așteaptă la o îmbunătățire pe piața cipurilor de memorie, pe mpsură ce cererea va fi mai mare pentru aplicațiile pentru produsele mobile, însă prețurile vor continua să scadă”, a precizat compania într-un comunicat.

Grupul sud-coreean a anunţat, săptămâna trecută, că intenţionează să investească 116 miliarde dolari în următorul deceniu pentru a putea concura cu Intel Corp. şi Qualcomm Inc. în producţia de chipuri avansate, accelerându-şi astfel eforturile pentru a dobândi un control şi mai mare asupra industriei globale de semiconductori, transmite Bloomberg.

Samsung, care este deja lider mondial pe piaţa chipurilor de memorie, a precizat că intenţionează să investească 9,57 miliarde dolari pe an până în 2030 în aşa-numitele chipuri logice. În această perioadă grupul sud-coreean intenţionează să creeze 15.000 de locuri de muncă în cercetare şi producţie pentru a deveni lider mondial pe un segment de piaţă dominat de rivalii săi americani.

"Acest plan de investiţii ar urma să ajute compania să îşi atingă obiectivul de a deveni lider mondial nu doar pe piaţa chipurilor de memorie dar şi pe piaţa chipurilor logice până în 2030", a informat Samsung.

Grupul sud-coreean şi-a dezvăluit planurile de investiţii în aceeaşi săptămână în care a suferit un eşec pe piaţa telefoanelor mobile. Samsung a amânat, pe o perioadă nedeterminată, lansarea modelului Galaxy Fold, primul smartphone pliabil, după ce au apărut unele probleme cu ecranul acestui produs care era destinat să relanseze vânzările de smartphone.

Divizia de semiconductori a Samsung a devenit principala sursă de venituri a grupului, fiind responsabilă pentru trei sferturi din profitul operaţional înregistrat în 2018. Însă în ultimele luni cererile mai mici din parte centrelor de date şi a producătorilor de telefoane au dus la scăderea preţurilor pentru chipurile de memorie de tip DRAM şi NAND. Acest lucru a determinat Samsung să îi avertizeze pe investitori că în primul trimestru al acestui an profitul său operaţional a scăzut cu 60%, cel mai puternic declin din ultimii patru ani.

Potrivit firmei de cercetare de piaţă Gartner Inc., piaţa globală pentru chipuri non-memory a crescut până la 290 miliarde dolari în 2017, comparativ cu 130 miliarde dolari în cazul chipurilor de memorie.