Apple plăteşte jumătate de mld. dolari pentru încheierea unui proces în care era acuzată de încetinirea intenționată a iPhone-urilor
Apple
Apple a fost de acord să plătească 500 de milioane de dolari într-un proces din Statele Unite în care s-a judecat încetinirea intenţionată a iPhone-urilor din urmă cu câţiva ani.
Cele două părţi implicate în proces au semnat înţelegerea în urmă cu câteva zile, fiind, însă, nevoie şi de aprobarea instanţei. Înţelegerea în valoare de cel mult 500 milioane de dolari prevede despăgubiri pentru clienţii americani care au cumpărat iPhone 6 şi iPhone 7, potrivit News.ro.
Negociată pe parcursul mai multor luni, înţelegerea va duce la încetarea unui proces comun sub care s-au unit mai multe procese individuale iniţiate în perioada 2017-2018.
Fiecare posesor actual sau fost de iPhone 6 sau iPhone 7 din Statele Unite va primi, în mod normal, 25 de dolari. Anumiţi utilizatori constituiţi parte în proces vor primi 1.500 de dolari respectiv 3.500 de dolari. 90 de milioane de dolari merg la avocaţi.
Înţelegerea prevede o sumă minimă pe care Apple o va plăti în total şi una maximă. Astfel, Apple va plăti cel puţin 310 milioane de dolari şi cel mult 500 de milioane de dolari.
În funcţie de câte persoane vor cere despăgubirile pe baza acestei hotărâri, suma care revine fiecărui posesor ar putea fi mai mică decât valoarea de 25 de dolari.
Procesul a survenit celebrului caz Batterygate, când s-a descoperit că Apple reduce intenţionat şi pe ascuns performanţa iPhone-urilor mai vechi de un an. Compania americană s-a scuzat atunci spunând că face asta pentru a proteja bateriile, nu pentru a forţa utilizatorii să cumpere un iPhone nou.
Problemele de producţie pentru iPhone vor continua până în mai
Pe de altă parte, impactul coronavirusului asupra producţiei de componente pentru iPhone ar putea fi mai mare decât s-a crezut iniţial, aceasta urmând să revină la normal abia în al doilea trimestru al anului.
Nivelul producţiei în rândul partenerilor Apple care dezvoltă componentele de iPhone este în continuare redus şi va rămâne la fel şi cel puţin în următoarele 2-3 luni.
Mulţi dintre angajaţii companiilor chinezeşti cu care lucrează Apple stau acasă din cauza temerilor de infectare cu coronavirus, ceea ce afectează producţia de componente pentru iPhone, susţine analistul Ming-Chi Kuo.
Kuo exemplifică vorbind de stocurile de lentile pentru camera foto de iPhone, produse Genius Electronic Optical, care vor scădea şi mai mult în perioada următoare.
Compania Chineză ar mai avea stocuri de lentile pentru încă o lună, însă producţia nu-şi va “reveni semnificativ” mai devreme de luna mai, ceea ce o va pune pe Apple într-o situaţie foarte dificilă, dacă nu găseşte alte surse.
Vestea bună este că producţia modelelor noi, spune Kuo, nu va fi afectată, conform estimărilor actuale. Atât iPhone-urile din toamnă, cât şi urmaşul lui iPhone SE vor putea fi lansate la timp.
iPhone SE2, care ar trebui să fie un model mai ieftin, cu ecran mai mic şi design vechi, urmează să fie lansat cândva în prima jumătate a acestui an.
Pe acelasi subiect: