Apple vrea sa atraga 2,8 miliarde euro printr-o emisiune de obligatiuni. O premiera pentru gigantul IT
UPDATE: Apple vrea sa atraga marti 2,8 miliarde euro (3,5 miliarde dolari) prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro cu scadente de 8, respectiv 12 ani, la cele mai reduse randamente platite vreodata in plasamentele efectuate de companii in moneda unica europeana, relateaza MarketWatch.
Luni, Wall Street Journal, care cita surse apropiate situatiei, anunta ca Apple pregateste o noua emisiune de obligatiuni, iar o parte dintre acestea ar putea fi denominate in euro, o premiera pentru gigantul IT.
Producatorul iPhone pune astfel in practica un plan stabilit la inceputul acestui an, pentru vanzarea de obligatiuni in alte monede decat dolarul.
Potrivit Wall Street Journal, emisiunea de obligatiuni pe termen de 8 ani va oferi investitorilor un randament de circa 1,1%, iar cea cu maturitate de 12 ani un randament de aproximativ 1,7%. Acestea vor fi cele mai reduse platite vreodata pentru obligatiuni denominate in euro emise de companii, cu maturitati similare, ceea ce reflecta increderea ca obligatiunile Apple reprezinta un plasament sigur, conform datelor Dealogic.
Apple a mandatat Deutsche Bank si Goldman Sachs sa efectueze plasamentul.
Companiile americane au accelerat in ultimele luni programele de vanzari de obligatiuni pe pietele din Europa, profitand de costurile in scadere. De la inceputul anului, firmele americane au vandut titluri in euro in valoare de 51,5 miliarde (64,5 miliarde dolari), cea mai mare suma din primele zece luni ale unui an din 2008, potrivit datelor Dealogic.
Precedentele emisiuni de obligatiuni ale Apple au avut valori considerabile, de 17 miliarde dolari, respectiv 12 miliarde dolari. Investitorii au subscris titluri in valoare totala de circa 100 miliarde de dolari la cele doua emisiuni, care au avut loc in 2012 si 2013.
Maturitatile au variat intre 3 si 30 de ani, dobanda platita de Apple fiind de 1,068% pentru titlurile pe 3 ani si de 4,483% pentru cele pe 30 de ani, putin peste randamentul oferit de Trezoreria SUA pentru obligatiunile similare la acea data. Fondurile obtinute au fost folosite pentru plata programelor Apple de rascumparare de actiuni si a dividendelor.
Analistii CreditSights estimau in aprilie ca Apple ar putea emite anul acesta obligatiuni in alta moneda decat dolarul american in valoare de pana la 5 miliarde dolari.