"Internetul mobil de banda larga a continuat sa inregistreze un ritm de crestere sustinut in Romania in prima jumatate a anului 2015, conexiunile de acest tip atingand valoarea de 12,7 milioane, cu 2,3 milioane mai mult fata de mijlocul anului 2014, conform celor mai recente date statistice prelucrate de ANCOM. Desi previzionata, cresterea anuala cu peste 400% a conexiunilor prin care s-a accesat internetul prin tehnologie 4G, cel putin o data in ultimele 6 luni, este remarcabila - de la 253.000, la sfarsitul primului semestru al anului trecut, la peste 1,3 milioane, la mijlocul acestui an", a spus Eduard Lovin, directorul executiv al  ANCOM.  

In prima parte a acestui an, in Romania existau 12,7 milioane de conexiuni de banda larga (EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, 4G), in crestere anuala cu 22%. Dintre ele, 7,4 milioane erau pe baza de abonament si 5,3 milioane pe baza de cartele preplatite.  

In acelasi timp, doua milioane de noi conexiuni de internet mobil de banda larga reprezinta conexiuni pe baza de abonament si doar 300.000 de noi conexiuni sunt furnizate pe baza de cartele preplatite.

Rata de penetrare a internetului de mare viteza a ajuns la 64,2 la 100 locuitori, cu 12 puncte procentuale mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.  

In ceea ce priveste traficul la internet prin intermediul conexiunilor mobile, utilizatorii romani au efectuat, in semestrul I 2015, 38.400 TB, in crestere cu 87% fata de aceeasi perioada din 2014.  

Cresteri s-au inregistrat si in sectorul telefoniei mobile, atat la nivelul numarului de utilizatori activi, care a atins valoarea de 22,7 milioane (+1,8% fata de mijlocul lui 2014), cat si la nivelul traficului de voce sau SMS-uri.

Numarul utilizatorilor care au preferat serviciile pe baza de abonament lunar s-a majorat in detrimentul serviciilor preplatite. Astfel, numarul de utilizatori de servicii de telefonie mobila pe baza de abonament au inregistrat o crestere anuala de 7,8%, pana la 10,1 milioane, in timp ce numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 2,5%, pana la 12,6 milioane.  

"Utilizatorii au continuat sa 'apeleze' intensiv la serviciile de voce mobila astfel ca traficul realizat in prima parte a anului 2015 a crescut cu 3,4% fata de semestrul I 2014, pana la 34,4 miliarde minute. Aceasta crestere se datoreaza traficului efectuat catre alte retele de telefonie mobila, care a crescut cu 68%, pana la 6,6 miliarde minute, precum si cresterii traficului catre retele internationale si cu transmisie prin satelit cu 73%, pana la 1,6 miliarde minute. In schimb, datele raportate de furnizori arata ca numarul de minute vorbite in aceeasi retea scade cu 8,2%, pana la 25 miliarde minute, in prima parte a acestui an fata de aceeasi perioada a anului anterior. Traficul catre retelele fixe stagneaza la 1,1 miliarde minute", potrivit ANCOM.  

Statistica arata, totodata, ca, pentru prima data, in primele sase luni din acest an, traficul de voce realizat de utilizatorii pe baza de abonament a depasit traficul realizat prin intermediul cartelelor preplatite, ajungand la o pondere de 53% in total. Din acest total, 41% din trafic a fost realizat de abonatii persoane fizice, 12% de abonatii persoane juridice, iar 47% de catre utilizatorii pe baza de cartele preplatite.  

In cazul mesajelor SMS, in prima parte a anului 2015, au fost trimise peste 10 miliarde de astfel de mesaje, cu 3,6% mai multe fata de semestrul I al anului 2014.

La capitolul serviciilor de roaming, informatiile ANCOM arata ca traficul de voce s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 498 milioane de minute, cea mai mare crestere anuala inregistrandu-se in cazul apelurilor efectuate (+156%, pana la 166 milioane minute). Apelurile primite au insumat 333 milioane minute, in crestere cu 89%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.  

Duratele medii ale apelurilor efectuate si primite au inregistrat cresteri substantiale, astfel ca durata medie a unui apel efectuat a ajuns la 3 minute si 5 secunde, de la 1 minut si 58 de secunde, iar durata medie a unui apel primit a crescut cu peste un minut, atingand 3 minute si 59 de secunde. In prima parte a acestui an au fost transmise 61 de milioane de mesaje SMS in roaming.