Orange a utilizat "practici anticoncurentiale" pentru "a frana abuziv dezvoltarea concurentei pe piata clientilor companii", in deceniul trecut.  

Decizia a fost luata dupa o plangere facuta initial de Bouygues Télécom, la care, ulterior, s-a raliat si alt operator, SFR.  

Orange, urmasul fostului operator istoric francez France Telecom, "a decis sa coopereze" cu Autoritatea de Concurenta si "nu a negat practicile si nici caracterul contrar concurentei al acestora", a mentionat institutia.

Aceasta a precizat ca operatorul de telecomunicatii nu se opune nici sanctiunii, nici impunerii anumitor norme "destinate restabilirii imediate a unui climat concurential pe piata".

Amenda vizeaza anumite oferte ale operatorului, atat pentru telefonia fixa cat si pentru cea mobila.  

In cazul ofertelor pentru telefonia mobila, Orange "a facut abuz de pozitia sa dominanta" pe piata pentru a introduce oferte de fidelizare a clientilor "cu programe de comercializare" si "reduceri tarifare contrare concurentei".  

"Aceste practici de fidelizare abuzive, care vizau oferte ce se aplicau cumulativ si a caror obtinere era conditionata compromisuri de durata sau de volum, ar fi putut impiedica companiile sa compare ofertele si sa opteze pentru cele ale altor operatori", subliniaza institutia de concurenta.  

In ceea ce priveste telefonia fixa, Concurenta a indicat ca Orange nu a impartit cu alti operatori informatii pe care le-ar detine in postura sa de 'mostenitor' al monopolului istoric si care erau 'cruciale' pentru achizitionarea ofertelor sale de catre companii.   Autoritatea a acordat, in plus, Orange un termen de 18 luni pentru a divulga celorlalti operatori informatii privind liniile fixe pe care le detine si pentru a pune capat ofertelor de fidelizare pentru telefonia mobila pentru companii.