[Infografic] Romanian Football Involvement din seria HumanGraphExperience: cat de mult se uita romanii la fotbal si cum s-a vazut la noi Cupa Mondiala din Brazilia
"Romanian Football Involvement" lansat de Starcom MediaVest este cel de-al saisprezecelea infografic din seria HumanGraphExperience. Acesta prezinta datele unui studiu despre romanii care au urmarit Campionatul Mondial de Fotbal, interesul generat de campionatele locale, dar si gradul de implicare al fanilor sau oportunitatile de marketing pe care brand-uri precum Coca-Cola, Hyundai, Heineken, Gillette sau adidas le-au folosit din plin, impartindu-si terenul de advertising.
Studiul s-a concentrat pe audienta locala, luand in calcul audientele TV din timpul Campionatului Mondial de Fotbal si discutiile din mediul online oferite de Studiul National de Audienta, dar si concluzii extrase din zece interviuri extinse cu fani ai fotbalului.
Sportul rege pentru romani
Interesul romanilor fata de Campionatul Mondial de Fotbal a crescut considerabil, actuala editie reusind sa atraga cu 43% mai multi telespectatori fata de cea din 2010. S-a pastrat si obiceiul de consum multi-screen, majoritatea comentariilor fiind in timp real.
Rezultatele Google Trends arata ca interesul romanilor fata de Cupa Mondiala a crescut de trei ori de la ultima editie, in timp ce interesul fata de competitiile locale a scazut la jumatate.
Cele 3 tipuri de suporteri si publicul "invizibil"
Masurarea nivelului de implicare arata ca observatorii care sunt si cei mai numerosi urmaresc doar anumite meciuri, de interes general, fanii se uita la meciurile echipei favorite, implicandu-se la nivel emotional, iar jucatorii participa la meciuri de fotbal cel putin o data la trei luni si sunt interesati de aspectele tehnice ale jocului (strategii, tehnici, echipamente etc.).
Nivelul de implicare se modifica in functie de miza jocului, astfel incat cele trei segmente se suprapun si se pot schimba intre ele. Totusi, indiferent de tipologia suporterilor, observam ca pe parcursul ultimilor trei ani interesul general pentru acest sport a scazut.
Femeile pasionate de fotbal sunt insa o categorie in crestere careia ar trebui sa i se adreseze mai multe campanii publicitare. Pe langa 3 milioane de suporteri barbati, mai avem aproape un million de femei microbiste active care genereaza conversatii si creeaza continut in mediul online.
Experienta de suporter si oportunitati de marketing
Pentru un suporter, este important sa se bucure de experienta unui meci indiferent de spatiul in care il urmareste de acasa, din tribune, in social media. Brand-urile pot creste relevanta asocierii cu fotbalul, punand in valoare povestile celor mai valorosi fani si implicit dedicarea lor pentru echipe, transmitand emotiile jocului catre observatori.
In timp ce fotbalul poate fi considerat un interes de masa, actiunea de a se implica le revine doar anumitor tipologii de suporteri in circumstante care implica echipele lor favorite. In acelasi timp, suporterii pot migra cu usurinta de la statutul de observator la statutul de fan daca circumstantele create sunt unele favorabile, ceea ce face din nevoile si asteptarile publicului factori dificil de evaluat. Delimitarea cu mai multa exactitate a acestor emotii constituie o oportunitate de marketing pe care brand-urile o pot exploata, a declarat Rodica Mihalache (Head of Consumer Insight, Starcom MediaVest).
In februarie 2013, Starcom MediaVest Group a lansat seria HumanGraphExperience cu intentia de a oferi informatii constante si relevante despre dinamica relatiei dintre consumatori si brand-uri si impactul pe care evolutia acesteia o are asupra comportamentului brand-urilor pe piata. Agentia Starcom MediaVest Group, parte a celei mai mari retele de media din lume SMG Worldwidef si din grupul de comunicare Leo Burnett, monitorizeaza in mod constant comportamentul emergent al diferitelor grupuri de consumatori pentru a putea planifica comunicarea brand-ului in cel mai important spatiu mintea consumatorului.
Vezi infograficul AICI