Bloomberg: Grupul Pearson planuieste sa vanda publicatia Financial Times
Compania Pearson ar planui sa vanda Financial Times si sa se concentreze pe dezvoltarea business-ului sau educational la nivel international, care asigura mare parte din veniturile sale, anunta Bloomberg. Grupul britanic dezminte informatia pe care o catalogheaza "falsa".
"Am spus cu numeroase ocazii ca Financial Times este o entitate de valoare si o valoare de prim rang in cadrul Pearson", a declarat un purtator de cuvant al companiei Pearson, intr-un comunicat de presa transmis in noaptea de marti spre miercuri.
"Nu obisnuim sa comentam zvonurile, speculatiile si informatiile aparute in presa cu privire la portofoliul nostru, insa acest articol din Bloomberg este fals", se mai spune in comunicatul citat de Mediafax.
Agentia de informatii financiare Bloomberg a scris, citand surse apropiate situatiei, ca Pearson planuieste vanzarea Financial Times si a decis sa ia in considerare ofertele de vanzare a cotidianului.
Speculatiile privind vanzarea Financial Times au reaparut dupa ce Marjorie Scardino, directorul general al Pearson, si-a anuntat retragerea din aceasta functie, dupa 16 ani de mandat. Sub conducerea ei, compania Pearson s-a centrat pe dezvoltarea business-ului educational la nivel international, care in prezent asigura trei sferturi din veniturile grupului.
Analistii cred insa ca, dupa plecarea lui Scardino de la conducerea grupului, noul sef, John Fallon, va renunta la diviziile care nu mai sunt la fel de profitabile pentru Pearson, inclusiv publicatia Financial Times. Grupul Pearson a renuntat deja la editura Penguin.
Publicatia Financial Times valoreaza cel putin un miliard de dolari, au afirmat doi analisti citati de Bloomberg.
Printre cei interesati de cumpararea Financial Times s-ar putea numara oameni de afaceri din Rusia, Orientul Mijlociu si Asia, dar si companii precum Bloomberg LP, potrivit unei alte surse. Bloomberg LP, care detine si Bloomberg news, a facut in trecut o oferta pentru preluarea FT, insa a fost refuzata, a spus o alta sursa.
Infiintat sub denumirea London Financial Guide, pe 9 ianuarie 1888, de James Sheridan si Horatio Bottomley, publicatia a fost redenumita Financial Times pe 13 februarie 1888. In noiembrie 2011, potrivit unei cercetari a PwC, Financial Times avea o audienta zilnica de 2,2 milioane de cititori la nivel international. De asemenea, FT.com avea la momentul respectiv circa 4,5 de utilizatori inregistrati, dintre care 600.000 de persoane care plateau pentru continutul de pe site.