Belgia, criticată pentru decizia de a taxa jurnaliştii cu 100 de euro pe an pentru participarea la summit-urile UE
Comisia Europeana
O decizie a Belgiei de a taxa jurnaliştii cu câte 100 de euro pe an pentru participarea la summit-urile UE a fost criticată de sindicate şi de Comisia Europeană, scrie Politico, citat de News.ro.
Jurnaliştii au fost informaţi săptămâna aceasta de Consiliul European că vor fi nevoiţi să achite câte 50 de euro o dată la şase luni pentru a primi acreditare la summit-urile UE.
Decizia a intrat în vigoare printr-un Decret Regal Belgian pe 8 mai. Jurnaliştii nu au fost consultaţi de guvernul belgian cu privire la taxe.
Miercuri, Comisia Europeană a comunicat că nu este de acord cu taxarea şi că, în poziţia sa de apărător al tratatului UE, va examina orice plângere în acest sens.
„Credem că jurnaliştii trebuie să îşi facă treaba în cele mai bune condiţii posibile”, a declarat Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisiei, adăugând că nu vor exista taxe pentru jurnaliştii care vor participa la evenimentele organizate de Comisia Europeană.
Asociaţia Internaţională a Presei, un sindicat care reprezintă corespondenţii străini de la Bruxelles, a numit taxele ca fiind „un obstacol inutil” în faţa informării publicului şi a pus la îndoială felul în care o presă liberă ar putea funcţiona fără acces la evenimente de interes public. Taxele sunt problematice în special pentru liber-profesionişti „care vor trebui să plătească taxa din buzunarul propriu, în timp ce angajaţii de la organizaţiile media vor avea cheltuielile asigurate de angajator”.
Jurnaliştii care locuiesc în Belgia, majoritatea plătind taxe deja statului belgian, trebuie să plătească taxa în timp ce aceia care vizitează Belgia pentru summit-uri nu vor fi nevoiţi să achite taxa.
Romain Sadet, un purtător de cuvânt al Consiliului European, a declarat că „taxa se aplică pentru toţi indivizii controlaţi, nu doar pentru jurnalişti” şi că controalele de securitate pentru summit-urile UE sunt „mult mai vaste” decât cele pentru instituţiile UE.
Saed a adăugat că contractorii de servicii de la Consiliul European vor plăti taxa, dar nu şi diplomaţii, care vor primi acreditare pe baza controlului de securitate efectuat de propriul lor guvern.
Pe acelasi subiect: