• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama a vizitat insula Goree, simbol al comertului cu sclavi din Africa

Obama a vizitat insula Goree, simbol al comertului cu sclavi din Africa

Presedintele american Barack Obama a vizitat joi Goree, insula simbol a comertului cu sclavi din largul Dakar, o etapa incarcata cu emotii in compania sotiei sale Michelle si a celor doua fiice, care, a declarat el, i-a "acordat mai multa motivatie pentru a apara drepturile Omului", relateaza AFP.

"Este o marturie a ceea ce se poate intampla cand nu suntem destul de vigilenti in apararea drepturilor Omului", a declarat Barack Obama, dupa ce a vizitat pe insula casa sclavilor si faimoasa sa usa de "fara intoarcere" care se deschide spre Oceanul Atlantic.
 
De acolo plecau spre America miile de africani cumparati de pe teritoriul lor. "Este un moment foarte puternic", a afirmat Obama, adaugand: "Evident, pentru un african-american, un presedinte african-american, a avea posibilitatea sa vizitezi aceasta locatie, cred, imi acorda mai multa motivatie pentru a apara drepturile in toata lumea".
 
Barack Obama, un metis al carui tata era kenyan, a fost insotit la Goree de sotia sa Michelle, o descendenta a sclavilor, si de fiicele lor Malia si Sasha.
 
Inaintea sa, predecesorii sai Bill Clinton si George W. Bush au fost de asemenea in 1998 si in 2003 pe insula Goree, oprire obligatorie pentru toti vizitatorii de marca de la Dakar.
 
Astazi aflat in agonie intr-o clinica din Pretoria, Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, primul presedinte negru al Africii de Sud din 1994 pana in 1999, a vizitat si el insula la un an dupa eliberarea sa in 1990 din inchisorile regimului rasist al apartheid unde a petrecut 27 de ani.
 
Goree si casa sclavilor sunt renumite ca fiind punctul de plecare pentru numerosi sclavi negri incatusati si transportati cu navele catre America timp de mai multe secole.
 
Insula este situata la patru kilometri de Dakar si in pofida unei controverse privind numarul de sclavi care au tranzitat-o, aceasta ramane un simbol al comertului cu sclavi si atrage in fiecare an mii de vizitatori.

28 iunie 2013 09:40
Modifică setările cookies