• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cota de popularitate a lui Barack Obama a scazut din cauza controverselor legate de autoritatea fiscala

Cota de popularitate a lui Barack Obama a scazut din cauza controverselor legate de autoritatea fiscala

Cota de incredere a presedintelui american Barack Obama a scazut semnificativ la inceputul lunii, marcata de o serie de controverse legate de autoritatea fiscala, atacul de la Benghazi si supravegherea jurnalistilor, potrivit unui sondaj publicat joi si citat de AFP.

Potrivit anchetei Quinnipiac, 49% dintre persoanele intervievate au o opinie negativa asupra modului in care guverneaza Obama, in timp ce 45% il aproba. Este vorba despre o inversare in raport cu 1 mai, cand 48% aprobau actiunile presedintelui, iar 45% le respingeau.
 
Fiscul american (IRS), a recunoscut la 10 mai ca cererile de regimul fiscal de neimpozitate, venind din partea grupurilor conservatoare, precum miscarea de extrema dreapta "Tea Party", au facut obiectul unui tratament administrativ "neadecvat", de lunga durata si foarte profund, in timp ce grupurile de stanga nu au fost supuse aceluiasi tratament.
 
Scandalul a declansat o furtuna politica, republicanii considerand ca acestea sunt tentative de intimidare din partea administratiei Obama, al carei inamic declarat este "Tea Party". Casa Alba a afirmat ca nu stia nimic despre aceasta urmarire si ca fiscul este o agentie independenta.
 
Republicanii, care acuza de mai multe luni Casa Alba ca ar fi cautat sa minimalizeze caracterul "terorist" al atacului de la Benghazi, in Libia, unde patru americani, printre care si ambasadorul, si-au pierdut viata in septembrie 2012, se declara intre altele multumiti de publicarea a o suta de pagini de corespondenta interna, care demonstreaza elaborarea unor "elemente de limbaj" destinate publicului in urma atentatului.
 
Administratia Obama s-a aflat in defensiva dupa dezvaluirile asupra confiscarii desfasuratoarelor telefonice ale agentiei Associated Press (AP) si supravegherea unui jurnalist de la Fox news, in legatura cu niste cazuri distincte de scurgeri de informatii. Democratii din Congres au reluat discutiile privind proiectul de lege referitor la protejarea surselor reporterilor.

31 mai 2013 09:11
Modifică setările cookies