In contextul in care munca de noapte si munca in schimburi sunt deja banuite ca ar juca un rol important in aparitia mai multor probleme de sanatate, precum ulcerul, maladiile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer, oamenii de stiinta au dorit sa studieze si impactul lor asupra capacitatilor cognitive. 

Timp de 10 ani, cercetatorii au monitorizat 3.000 de angajati din sudul Frantei, cu varste cuprinse intre 32 si 62 de ani la inceputul studiului, care lucrau in diverse sectoare de activitate si dintre care jumatate au lucrat in schimburi decalate pentru cel putin 50 de zile pe parcursul unui an. 

Studiul, publicat in revista medicala Occupational and Environmental Medicine, a evidentiat faptul ca acele persoane care au lucrat in schimburi timp de cel putin 10 ani prezinta un declin cognitiv - proces natural ce apare la toti oamenii care imbatranesc - mult mai rapid in comparatie cu ceilalti participanti.

Printre solutiile preconizate pentru a limita aceste efecte oamenii de stiinta citeaza "o supraveghere medicala personalizata", ca si o mai buna organizare a muncii, care sa favorizeze "cele mai bune orare pentru somn". 

Un studiu suedez publicat in 2011 a aratat ca munca de noapte dubleaza riscul de scleroza in placi la tineri, iar un studiu francez publicat in 2012 a evidentiat un risc crescut de cancer mamar pentru aproximativ 30% dintre femeile care lucreaza in ture de noapte.