Vulcanul din Islanda a luat o pauza! Urmeaza eruptia celui de-al doilea? VIDEO!
Cerul este curat si se poate zbura fara restrictii in mai toata Europa. Vestea atat de asteptata a ridicat astazi de la sol sute de avioane, care au dus catre case milioane de pasageri obositi. Dupa o saptamana in care a imprastiat cenusa pana in Romania, vulcanul din Islanda a luat o pauza. Ar putea fi insa doar o liniste de moment, spun expertii, care sunt ingrijorati sa nu erupa Katla, mult mai mare si mult mai periculos!
Jurnalistii de la Sky News au filmat in preajma coloanei de cenusa si chiar s-au incumetat sa aterizeze la cateva sute de metri de crater.
"Pilotul nostru spune ca ne aflam la cea mai mica distanta posibila de crater, datorita vremii bune dar si a faptului ca vulcanul s-a mai potolit. Cu toate acestea, e uimitor sa simti unda de soc transmisa de cenusa, sa vezi roca topita azvarlita in aer", explica Robert Nisbet, corespondent Sky News.
Linistea este totusi inselatoare.
"Din afara arata mult mai linistit, dar inauntru este mult mai active”, sustine Olof Paldursdottir, de la Departamentul islandez de Protectie Civila.
Pe de alta parte aproape toate zborurile au fost reluate pe continent, chiar daca unele au avut probleme. Cu toate acestea, pericolul inca persista.
Intr-o inregistrare publicata pe site-ul The Sun, un pilot britanic se teme ca cenusa vulcanica ii pune in pericol aeronava.
In mod exceptional Aeroportul Baneasa a ridicat restrictiile pentru zborurile de noapte.
“Traficul aerian nu este deschis peste tot si vrem sa dam mai multe optiuni companiilor”, spune George Mihalcea, directorul Aeroportului Baneasa.
Pana cand plecati catre destinatie, retineti ca aveti drepturi si pe timp forta majora. Informatii, asistenta, returnarea biletului sau redirectionarea catre alte curse.
Daca norul de cenusa coboara in atmosfera sa nu va mirati daca aeronavele vor decola mai abrupt decat in mod obisnuit. Este solutia la care pot apela pilotii ca sa petreaca minimum de timp in zona contaminata.
Meteorologii spun ca si cel de-al doilea nor a parasit cerul Romaniei noaptea trecuta. Datele, extrem de precise au fost calculate cu ajutorul unui laser sofisticat. Aparatul, unic in Romania, bate pana la 20 km distanta.
Pe acelasi subiect: