Viena, desemnat din nou locul in care se traieste cel mai bine. Topul oraselor cu cel mai ridicat nivel de trai este dominat de Europa
Viena, orasul lui Mozart si Freud, a obtinut si in acest an titlul pentru orasul cu cea mai inalta calitate a vietii si in care exista cele mai bune conditii de munca si de trai, potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanta Mercer, informeaza CNBC.
Capitala Austriei este urmata de Zurich, Elvetia, Auckalnd, Noua Zeelanda, Munchen, Germania, si Vancouver, Canada. Alte doua orase din Germania - Dusseldorf si Frankfurt, ocupa locurile al saselea si al saptelea.
Mercer realizeaza aceasta analiza anuala pentru a ajuta angajatorii sa-si compenseze angajatii pe masura atunci cand ii trimit in deplasare in strainatate.
“Orasele din Europa au, in general, o calitate a vietii mai ridicata decat in alte regiuni ale lumii. Sistemul medical, infrastructura si facilitatile de receere sunt la standarde foarte inalte, stabilitatea politica si ratele relativ scazute in ceea ce priveste infractionalitatea, toate acestea ii fac pe expati sa se simta in siguranta in majoritatea oraselor Europei”, spune Slagin Parakatil, cercetator senoir la Mercer.
Londra nu a intrat in top 10, in special din cauza nivelului ridicat al poluarii si a traficului infernal, dar si pentru ca nu are locuri de recreere de inalta calitate, mai releva analiza Mercer
Singapore, pe de alta parte, desi este orasul cel mai bine plasat din Asia, se afla abia pe locul 25, in timp ce Dubai este orasul in care se traieste cel mai bine din Orientul Mijlociu si Africa, dar este doar pe locul 73 la nivel global.
Orasul cel mai bine cotat din SUA este San Francisco si se gaseste pe locul 27 in top, in timp ce New York s-a plasat pe 43. Detroit, oras aflat in faliment, se regaseste pe locul 70.
Pe ultimele locuri in topul Mercer in ceea ce priveste calitatea vietii se afla capitala statului Haiti, Port-au-Prince (221), capitala Republicii Centrafricane, Bangui (222) si capitala Irakului, Bagdad (223).
Metropolele emergente
Parakatil a mai spus ca, in afara de orasele care se afla pe primele locuri, in topul Merecr se evidnetiaza si metropolele “emergente”, care investesc masiv in infrastructura si care atrag multe investitii straine prin tot felul de facilitati fiscale.
“Orasele emergente au devenit jucatori importanti care concureaza cu centre financiare si capitale cu traditie in asiguirarea unui nivel de trai inalt strainilor”, a explicat cercetatorul Mercer.
De exemplu, orasul Wroclaw din Polonia, care ocupa locul 107 si despre care Mercer scrie ca, de la intrarea tarii in UE, in 2004, a inregistrat crestere economica importanta, pe de o parte datorita talentelor din zona, dar si a infrastructurii imbunatatite si a investitiilor interne si straine masive. Orasul va fi, totodata, Capitala Culturala Europeana in 2016.
In America Latina, pe de alta parte, fanii englezi ai fotbalului ar trebui sa stie ca orasul Manaus, unde Anglia va juca, in iunie, primul meci de la Cupa Mondiala, impotriva Italiei, este unul dintre cele mai bune orase in ceea ce priveste clusterele industriale.
“Aceasta zona a atras talente din alte orase si regiuni si o multime de multinationale si-au deschis deja reprezentante aici sau sunt asteptate sa vina in viitorul apropiat”, se arata in studiul Mercer.
La polul opus, compania de consultanta trage un semnal asupra Orientului Mijlociu si Africii, zone care raman in continuare o provocare pentru organizatii, din cauza instabilitatii politice si a evenimentelor violente care au loc frecvent.
Pe acelasi subiect: