Programul se numeste “10 case pentru specialisti” si va fi demarat la nivel national.

“Vom incerca sa construim cate 10 locuinte de serviciu in fiecare comuna din tara. Terenul pentru constructie va fi oferit gratuit de autoritatile publice locale. Programul se adreseaza specialistilor detasati cu serviciul in mediul rural, adica, cei din invatamant, sanatate si eventual politie. Stiu ca in ultimul caz, problema locuintelor este deja rezolvata, dar daca sunt cazuri in care au nevoie, sefii de post pot ocupa o casa din cele zece”, a declarat Udrea in cadrul unei conferinte de presa.

Conform acesteia, scopul programului este de a creste standardele de viata din mediul rural, in comparatie cu cele oferite specialistilor in mediul ruban.

Locuintele vor avea cateva modele, in functie de zona in care vor fi construite. Casele vor fi de doua si trei camere, iar suprafata totala construita va fi de 100mp si, respectiv 120 de mp. Pot avea un singur nivel sau parter si mansarda.

“Terenul aferent fiecarei locuinte va fi de minim 500 de mp, pentru ca ne referim la mediul rural si poate omul doreste sa-si faca o gradina sau sa creasca un animal, o pasare in curte. In functie de cerere, putem aloca si 1.000 de mp de teren”, a spus Udrea.

Locuintele nu vor fi insa de vanzare, vor fi date in chirie, iar chiriasii pot sta in ele doar pe perioada serviciului in comuna respectiva. Totusi, ministrul a specificat ca valoarea chiriei lunare nu va putea depasi suma lunara a tuturor cheltuielilor cu administrarea locuintei.

Chiria va fi stabilita de autoritatile locale.