Astfel, București ocupă poziția 181 în clasament, fiind situat imediat după Varșovia, în scădere cu nouă poziții față de topul celor mai scumpe orașe din anul 2016. Față de orașele din țările vecine, prezente în top, București este mai ieftin decât Budapesta (176) și Kiev (163) și mai scump decât Sofia (184) și Belgrad (198).

Studiul anual "Cost of Living" relevă faptul că orașele din Africa, Asia și Europa domină lista celor mai scumpe locații pentru expați.

Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) și Singapore (5) sunt în topul celor mai scumpe destinații pentru expați. Luanda, capitala Angolei, ocupa prima poziție, din cauza costurilor ridicate cu bunurile și siguranța străinilor care lucrează aici.

Alte orașe care apar în topul celor mai costisitoare orașe pentru expați sunt: Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) și Berna (10). La polul opus, orașele cele mai ieftine sunt: Tunis (209), Bishkek (208) și Skopje (206).

În Europa, doar trei orașe au rămas în top 10. Zurich (4) este cel mai costisitor oraș european din listă, urmat de Geneva (7) și Berna (10). Moscova (14) și Sankt Petersburg (36) au urcat 53 respectiv 116 poziții față de pozițiile din clasament ocupate anul trecut, în principal din cauza aprecierii rublei raportată la dolarul american și a costurilor cu bunurile și serviciile.

În același timp, Londra (30), Aberdeen (146) și Birmingham (147) au scăzut 13, 61 respectiv 51 poziții din cauza deprecierii lirei față de dolar, în urma votului pentru Brexit. Copenhaga (28) a coborât 4 poziții de pe locul 24 până pe locul 28, în timp ce Oslo (46) a urcat 13 poziții în clasament față de anul trecut. Paris a coborât 18 poziții până pe locul 62.

Alte orașe din Europa de Vest au scăzut de asemenea în clasament, în principal, ca urmare a deprecierii monedei europene în raport cu dolarul. Viena (78) și Roma (80) au scăzut cu 24 respectiv 22 de poziții. Totodată, orașele din Germania Munchen (98), Frankfurt (117) și Berlin (120) au consemnat coborâri semnificative în top. Scăderi similare au fost înregistrate și de Dusseldorf (122) și Hamburg (125).

În pofida creșterilor moderate ale prețurilor în majoritatea orașelor din Europa, moneda europeană s-a depreciat în fața dolarului, aspect care a determinat ca cele mai multe dintre orașele din Europa să coboare în clasament”, explică Nathalie Constantin-Métral, responsabil cu realizarea studiului Mercer.

Ca rezultat al deprecierii euro, unele dintre orașele din Europa Centrală și de Est, cum sunt Praga (132) și Budapesta (176) au coborât în clasament, în timp ce, Minsk (200) și Kiev (163) au urcat 4 respectiv 13 poziții, deși condițiile locale s-au menținut stabile.
             
Studiul Mercer “Cost of Living”, este menit să sprijine companiile și autoritățile să fundamenteze beneficiile pentru angajații expați. Toate orașele sunt comparate cu New York care este utilizat drept reper, iar evoluțiile sunt raportate la moneda americană.

Cost of Living Survey, realizat pentru al 23-lea an de către Mercer, concluzionează că instabilitatea pieței imobiliare alături de inflația bunurilor și serviciilor, contribuie la sporirea costurilor totale de business la nivel global.

Studiul cuprinde 209 orașe de pe 5 continente și evaluează costurile comparative pentru peste 200 de produse/servicii în fiecare dintre locațiile comparate inclusiv: chirie, transport, alimente, îmbrăcăminte, bunuri și divertisment.

Mercer este prezentă direct pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia companiile au la dispoziție o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor și a complexității beneficiilor acordate angajaților. Rețeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer și Marsh din întreaga lume.