Corespondentii Pro TV vor patrunde in inima Romaniei, pentru a scoate la iveala cele mai frumoase sate traditionale, adevarate monumente culturale care merita conservate.

In cadrul editiei de duminica, Pro TV va prezenta si interviul integral oferit Andreei Esca de Alteta Sa Regala, Printul de Wales. Aflat recent intr-o vizita in Romania, Printul Charles a discutat cu prezentatoarea Stirilor Pro TV despre Romania, tara pe care o viziteaza de mai bine de 16 ani: "Principalul motiv pentru care am vrut sa vad Transilvania a fost, desigur, faptul ca am auzit de ororile pe care fostul presedinte Ceausescu se pregatea sa le faca si sa distruga foarte multe dintre sate. Apoi am descoperit ca stra-stra-strabunica, strabunica strabunicii mele, Regina Mary, venise din Transilvania".

Iubitor al meleagurilor transilvanene, unde detine mai multe proprietati, Printul Charles a adaugat faptul ca apreciaza si alte zone ale tarii, printre care Maramures, Bucovina sau Horezu.

Alteta Sa a tinut sa precizeze faptul ca peisajele tarii noastre sunt uimitoare: "Pajistile inflorite sunt unice, unice nu numai in Europa, ci in lume! Asa ceva nu mai exista, nicaieri, la o asemenea dimensiune. Acest peisaj cu pasuni, fanete si paduri, prin felul in care este exploatat, este in intregime sustenabil, eficient din punct de vedere ecologic si eco-friendly".

In timpul interviului, Andreea Esca il numeste pe Printul Charles "cel mai bun ambasador al tarii noastre".

De altfel, acesta detine si o fundatie infiintata in anul 2000 cu scopul de a conserva si pune in valoare peisajul cultural si natural din localitatile cu biserici fortificate din Transilvania.

In continuarea acestui interviu, realizat in exclusivitate de un post de televiziune din Romania, Alex Dima a realizat un material amplu despre casa Printului Charles din Viscri.

Corespondentul "Romania, te iubesc!" va prezenta casa transilvaneana in care printul britanic isi petrece vacantele din Romania, prezentand in premiera imagini cu toate camerele, inclusiv dormitorul acestuia.

Pornind de la aceste materiale exclusive, Stirile Pro TV dau startul duminica la "Romania, te iubesc!" campaniei "Salveaza Romania frumoasa!", sub sloganul "Casele au suflet".

Proiectul isi propune sa contribuie la restaurarea caselor traditionale romanesti si la conservarea traditiilor mostenite.

Vazuta din afara frontierelor sale, Romania este considerata un taram virgin, cu unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume. Turismul rural a devenit un punct de atractie principal, pentru ca nu exista multe astfel de tari in Europa, in care turistii pot experimenta viata dinainte de aparitia tehnologiei.

In plus, Romania este faimoasa si pentru arhitectura sa, cu multe cladiri istorice care fac parte din Patrimoniul UNESCO. Totusi, din nefericire, mii de case istorice, mori, hambare si poduri se afla in ruine sau aproape distruse de societatea moderna.

Unele dintre orasele mai mari au beneficiat de sprijin international, dar comunitatile rurale au fost neglijate. Astfel, Pro TV doreste sa restaureze casele cu valoare istorica si monumentele arhitecturale, pentru a creste valoarea turistica a zonelor rurale romanesti.

Mai mult, o alta dimensiune a campaniei "Salveaza Romania frumoasa!" este aceea de constietizare, cu scopul de a schimba perceptia romanilor in privinta trecutului si de a-i invata sa faca diferenta dintre "traditional" si "kitsch".

"Salveaza Romania frumoasa!", din 15 iunie, la Pro TV!