Sala Unirii, simbolul din 1918, se degradeaza continuu, iar autoritatile spun ca nu au bani. In schimb, se vrea construirea unui alt monument, de 3,5 mil. euro
Sala Unirii din Alba Iulia, unde delegatii romanilor transilvaneni au votat Unirea, la 1 decembrie 1918, se degradeaza de la o zi la alta. Prin acoperis intra ploaia, dar autoritatile spun ca nu au bani. In schimb, se vrea construirea unui alt monument, investitia fiind de 3,5 milioane de euro, transmite Mediafax.
Sala Unirii, imobil aflat in prezent in administrarea Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, dateaza din anul 1900, fiind folosita la 1 decembrie 1918 pentru intalnirea celor 1.228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, unde s-a votat Unirea.
Istoricul Liviu Zgarciu spune ca Sala Unirii era in 1918 cazina militara - o sala de festivitati - care apartinea garnizoanei Regimentului 50 Infanterie al Armatei Austriece si fusese ridicata intre 1898-1901, pe locul unei foste ospatarii.
"Cazina militara detinea cea mai incapatoare sala, unde puteau intra cei 1.228 de delegati, la care se adaugau alte zeci de persoane care au tinut sa participe la eveniment (…). Documentele Unirii se redactasera deja cu o seara inainte, in Hotelul Apulum (Hungaria - n.r.), care nu mai exista acum, fiind demolat in anii '80, iar in Sala Unirii Vasile Goldis a citit proclamatia Unirii si acolo s-a votat rezolutia. In Sala Unirii, au tinut discursuri Iuliu Maniu, Iuliu Hossu si alte personalitati", explica Zgarciu.
"A primit imediat dupa 1918 numele de Sala Unirii, iar atunci au inceput si primele modificari. Mai exact, intre 1920 si 1922 a fost pregatita pentru a gazdui un alt moment important - dineul oficial care marca incoronarea la Alba Iulia a Regilor Ferdinand si Maria ca suverani ai tuturor romanilor la 15 octombrie 1922. Atunci a fost ridicata intrarea sub forma de arc de triumf, plasata inscriptia in latina de pe frontispiciul salii, a fost modificat interiorul, au fost create cele doua nise si atunci cele doua nise au fost pictate cu portrete ale unor personalitati din viata culturala sau voievozi si domnitori din istoria romanilor, fiind atunci o pictura pe panza realizata de un pictor francez, Pierre Bellet", povesteste Liviu Zgarciu.
El spune ca in regimul comunist sala s-a degradat foarte mult, devenind aproape o ruina.
"La implinirea a 50 de ani de la Marea Unire, cand deja Nicolae Ceausescu instaurase partea aceea de comunism nationalist si se reiau vechile sarbatori nationale romanesti, sala a intrat intr-un proces de refacere, pictura de panza a fost inlocuita cu pictura murala, iar atunci a fost amplasata pardoseala de marmura si marmura rosie de pe peretii salii. Ultima modificare a fost in perioada 1990-1992, cand a fost realizata actuala pictura murala a niselor", afirma Zgarciu.
"Sala Unirii este cel mai important simbol al istoriei romanilor pentru ca, Ziua Nationala a Romaniei fiind 1 Decembrie, iar aceasta zi marcand ceea ce s-a intamplat in aceasta sala in 1918, este cea mai importanta locatie si obiectiv al istoriei romanilor. Aici s-a luat decizia Marii Uniri a Transilvaniei, Banatului, Crisanei si a celorlate tinuturi locuite de romani cu Romania", spune Liviu Zgarciu.
Prin acoperisul Salii Unirii intra ploaia; pentru restaurare ar fi nevoie de 1,4 milioane de euro In ultimii ani, sala a intrat intr-o degradare continua, iar urmele sunt vizibile atat in exteriorul acesteia, cat si in interior, unde apa de ploaie a inceput sa afecteze pictura murala.
Directorul Muzeului National al Unirii, Gabriel Rustoiu, afirma ca sunt probleme cu infiltratiile apei de ploaie si este nevoie urgenta de refacerea acoperisului si restaurarea sau inlocuirea tamplariei.
"Avem probleme cu infiltratiile de la ploaie, pictura este afectata intr-o buna masura. Tamplaria necesita o restaurare sau o schimbare totala. Anul acesta, Consiliul Judetean Alba a prins in planul de investiti deocamdata proiectarea pentru schimbarea inveliturii si a sarpantei si restaurarea tamplariei, iar de la anul ne-a promis ca va prinde anual bani si pentru restaurarea totala a cladirii. Suma, la o prima evaluare, este undeva la 1,4 milioane de euro, cam o treime din costurile totale ale monumentului Unirii care se preconizeaza a se face in fata Catedralei Incoronarii (Reintregirii - n.r.). Desigur, suma va fi mai mica pentru ca se organizeaza o licitatie si, de obicei, prin licitatii se fac economii", spune Gabriel Rustoiu.
Potrivit acestuia, costurile sunt ridicate pentru ca este vorba despre un monument istoric si lucrarile de restaurare trebuie realizate cu mare grija si cu tehnici speciale.
La randul sau, Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba - institutie care are in subordine Muzeul National al Unirii - spune ca a cerut bani de la Guvern pentru restaurarea Salii Uniri, dar nu a primit niciun raspuns la adresele inaintate.
In timp ce sala se degradeaza, autoritatile vor sa ridice un monument al Unirii; proiectul, peste 3,5 milioane de euro
Mai multe organizatii patriotice, sprijinite de Prefectura Alba si Primaria Alba Iulia, au facut demersuri pentru construirea unui monument al Unirii in municipiu, costurile fiind estimate, potrivit initiatorilor, intre 3 si 4 milioane de euro. Primele demersuri au fost incepute in 1993 de catre reprezentantii unor organizatii patriotice, iar in ultimii ani acestia au primit si sprijinul Prefecturii, Primariei Alba Iulia, dar si al unor parlamentari.
Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, afirma ca exista o initiativa legislativa depusa in Parlament pentru alocarea a aproape 15,4 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro) pentru construirea "Ansamblului Memorial al Marii Uniri". Coser sustine ca Primaria a facut un memoriu in toamna acestui an catre Guvern, insa nu pentru alocarea de fonduri, ci pentru crearea unui comitet care sa gestioneze toate fondurile care urmeaza sa fie alocate pentru sarbatorirea implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 si care sa pregateasca manifestarile.
Construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia este criticata de unii istorici, dar si de reprezentanti ai administratiei, care sustin ca exista deja doua monumente simbol ale Marii Uniri: Sala Unirii si Catedrala Reintregirii.