Orasul lui Mos Craciun, Rovaniemi, atrage anual peste 300.000 de turisti din toate colturile lumii.

Pana nu de mult, vecinii de la est ai Finlandei erau pe primul loc in ponderea strainilor care isi faceau acolo vacantele de Craciun. Statisticile arata insa ca rusii s-au reorientat, iar locul lor a fost luat de occidentali, dar mai ales de asiatici.

Sanna Karkkainen, CEO al Visit Rovaniemi: "Numarul vizitatorilor rusi a scazut in ultimul timp, iar din septembrie este undeva sub 30 de procente. In acest caz, avem mai mult spatiu pentru turistii asiatici si britanici, care reprezinta cel mai mare procent in decembrie si ianuarie."

In aceste zile, Rovaniemi ii imbie pe vizitatori cu zapada imaculata si cu un spectaculos hotel-butic recent inaugurat. Sa nu uitam, totusi, de casa lui Mos Craciun si de plimbarile cu sania, atractiile pe care niciun turist nu le poate rata.  

Sanna Karkkainen, CEO al Visit Rovaniemi: "Este cea mai importanta destinatie pentru turismul de Craciun din Finanda, din Nordul Europei si chiar din lumea intreaga, am putea spune"

In fiecare an, jumatate de milion de vizitatori aleg sa isi petreaca vacanta de iarna la Rovaniemi si contribuie cu 250 de milioane de euro la economia orasului.

De "generozitatea" turistilor din toata lumea se bucura si alte destinatii europene. Si asta in ciuda amenintarilor teroriste din ultima vreme.  

Turist: "Cred ca daca lasi astfel de lucruri sa te preocupe, nu vei mai pleca nicaieri. Nu-i asa? Asa ca nu, noi nu ne gandim deloc la acest lucru".

Sean Tipton, agent turism ABTA: "Piata ar putea sa creasca cu asiaticii. Turistii japonezi au fost intotdeauna tinta noastra, insa acum ne indreptam atentia si spre China, tara ce poate furniza un numar imens de turisti"

De aceeasi parere sunt si reprezentantilor Consiliului Mondial al Turismului, care arata ca sectorul a crescut cu peste trei procente in 2015.  Altfel spus, turismul va contribui la economia mondiala cu aproximativ 8 trilioane de dolari.