In larg au loc vijelii nimicitoare care ridica in doar cateva secunde ziduri uriase de apa, gata sa sfarame tarmul. Vor trebui aduse zeci de tone de nisip pentru a umple golul, pentru ca la vara sa putem face plaja la malul marii.

"Efectele ar putea fi mai rapide decat ne-am astepta. Vazand ce s-a intamplat in ultimii 2-3 ani e posibil ca plajele sa dispara mult mai repede decat prognozam", a declarat Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine Constanta.

Fenomenul este cat se poate de vizibil de la Constanta si pana la Vama Veche. Localnicii se gandesc la tot ce este mai rau si au dreptate. De pilda, plaja din Mamaia a pierdut din vara lui 2010 si pana in prezent cel putin 20 de metri, ceea ce, confirma si specialistii, este extrem de grav.

Duminica, mai multe terase de pe nisip aratau ca niste locuinte lacustre, la fel si foisoarele savlamarilor. Luni, dupa ce vantul a continuat sa bata cu putere dinspre mare situatia s-a inrautatit.

Cele mai mari probleme sunt acum in Mamaia, Eforie Sud, Olimp, dar si la Vama Veche, iar meteorologii anunta ca vremea se va inrautati in urmatoarele zile.

Pentru evitarea unui dezastru, in urmatorii ani specialistii spun ca singura solutie ar fi, pe langa proiectele de consolidare a malurilor, care intarzie din lipsa de fonduri, constructia urgenta de bariere submersibile situate la 300-400 de metri distanta de plaja.

Cei de la Directia Apelor Litoral anunta ca aceste lucrari vor incepe in toamna acestui an, cand spera sa poata accesa banii europeni destinati acestui proiect.