"Inchirierea unui apartament intr-o statiune de la malul marii pe o perioada mai lunga de timp, de exemplu o luna, poate fi o solutie mai ieftina pentru cei care doresc sa iÅŸi petreaca vacanta pe litoralul romanesc. (...) Daca cineva inchiriaza, spre exemplu un apartament cu doua camere in Eforie Sud cu 165 euro pe luna, acolo pot sta pe rand cate o saptamana patru familii, ceea ce inseamna mai putin de 50 euro pentru o vacanta de o saptamana", a declarat Razvan Muntean, directorul general Imopedia.ro.

Potrivit unei analizei realizate pe baza anunturilor postate de site-ul Imopedia.ro cele mai reduse chirii se inregistreaza in Eforie Sud, unde pentru o garsoniera proprietarii cer 90 de euro/luna, cu 18% mai putin decat in aceeaÅŸi perioada a anului trecut. Chiria unui apartament cu doua camere in acesta statiune este de 165 euro, iar pentru unul cu trei camere de 190 euro. Tarifele sunt cu 20%, respectiv 21% mai mici decat in vara lui 2009.

In Eforie Nord, cazarea timp de o luna intr-o garsoniera costa in aceasta perioada 110 euro, mai putin cu 19% decat vara trecuta, in timp ce proprietarii apartamentelor cu doua camere au scazut ÅŸi ei tarifele, cu 20% pana la 175 euro. Åži chiriile apartamentelor cu trei camere sunt mai mici, in acest caz inregistrandu-se o scadere de 22% fata de anul trecut, chiria medie ajungand la 200 euro/luna.

Garsonierele din CostineÅŸti se inchiriaza cu 100 euro pe perioada unei luni, ceea ce inseamna o scadere cu 18% decat vara trecuta, iar la apartamentele cu doua camere chiria medie de 175 euro/luna, in timp ce pentru un apartament cu trei camere proprietarii cer in medie 200 euro/luna.

Dintre toate statiunile de la malul marii, in Mangalia chiriile au scazut cel mai mult fata de anul trecut. Astfel, pentru o garsoniera au scazut intr-un an de zile cu 20%, ajungand la o valoare medie de 125 euro/luna. In cazul apartamentelor cu doua camere se observa o ieftinire de 22%, chiria medii fiind de 190 euro. Cel mai mult au scazut chiriile apartamentelor cu trei camere, respectiv de 24% pana la 270 euro/luna.

Cele mai multe anunturi de inchiriere vin din Constanta, lucru firesc dat fiind numarul mult mai mare de proprietati din oraÅŸ comparativ cu restul statiunilor de la mare. In Constanta, proprietarii cer o chirie medie de 175 euro/luna pentru o garsoniera, cu 12% mai putin decat anul trecut, pentru doua camere 250 euro/luna, iar pentru trei camere 380 euro, chiriile fiind cu 15% ÅŸi, respectiv, 17% mai mici decat in vara lui 2009.

Cele mai mari chirii se inregistreaza in Neptun ÅŸi in Mamaia, pentru o garsoniera proprietarii solicitand 190 de euro pe luna, respectiv 250 de euro pe luna.

Åži la apartamentele de doua ÅŸi trei camere, cele doua statiuni se distanteaza de celelalte zone de pe malul marii, cu 260 de euro pe luna, respectiv 410 euro pe luna in Neptun ÅŸi cu 320 euro pe luna ÅŸi 500 euro pe luna in Mamaia.

Imopedia.ro detine peste 500.000 de oferte imobiliare publicate de agentiile de profil