"Filmul in sine este un ambasador extraordinar. Cinematografia romaneasca este cel mai bun brand de tara pe care il avem in acest moment si pentru ea se cheltuiesc mult mai putine milioane decat se cheltuiesc pentru diversele campanii legate de brandul de tara", a declarat Ada Solomon, duminica, la aeroportul "Henri Coanda" din Bucuresti, potrivit Mediafax.

Ada Solomon a transmis un mesaj similar si sambata seara, pe scena Berlinalei, dupa ce "Pozitia copilului" a primit trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film. "Politicienii romani ar trebui sa fie mai atenti fata de cinematografia romana si de cineastii romani, care sunt niste ambasadori extraordinari pentru Romania", a spus atunci Ada Solomon.

Echipa filmului "Pozitia copilului", care a castigat Ursul de Aur la editia din acest an a Festivalului de la Berlin, a adus trofeul in Romania, fiind intampinata de prieteni si admiratori, duminica, la sosirea pe aeroportul "Henri Coanda" din Bucuresti.

Regizorul Calin Netzer, care le-a aratat celor prezenti la aeroport trofeul Ursul de Aur, a declarat ca a fost "coplesitor" sa primeasca cel mai important premiu al Berlinalei.

"A fost coplesitor. Nici pana acum nu mi-am revenit. Filmul a fost bine primit si de presa si de critici si de spectatori si de jurii. Aprecierea a fost unanima", a spus Calin Netzer. El a precizat ca spera ca filmul lui sa primeasca trofeul Ursul de Aur, unul dintre cele mai importante premii din cinematografia romaneasca, alaturi de Palme d'Or. "Dar de la speranta la realizare este un drum lung si am fost surprinsi", a spus Netzer.

"Pozitia copilului" va avea premiera oficiala in Romania pe 7 martie si va intra in cinematografele romanesti pe 8 martie.

Berlinala este cel de-al doilea festival de film european ca importanta, dupa cel de la Cannes. "Pozitia copilului" s-a aflat in competitia oficiala a Berlinalei 2013 alaturi de alte 18 filme.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer, dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Ursul de Aur pentru lungmetraj primit de "Pozitia copilului" completeaza palmaresul filmului romanesc la Festivalul International de Film de la Berlin, dupa distinctiile primite de Cristi Puiu ("Un cartus de Kent si un pachet de cafea") si Florin Serban ("Eu cand vreau sa fluier, fluier")  la Berlinala.