"Este extrem de rau. Un dezastru", a declarat George Copos, proprietarul a trei hoteluri si al unei firme de transport pe cablu in Poiana Brasov.

El spune ca si industria hoteliera, si cea de transport pe cablu sufera din cauza absentei turistilor.

"Din data de 15 decembrie nu am mai avut temperaturi cu minus. Pentru transportul pe cablu, in care am investit 17 milioane de euro, vom avea o nerealizare a bugetului de mai mult de jumatate. Si la hoteluri am avut investitii de peste 20 de milioane de euro, iar in luna ianuarie vom avea o scadre la jumatate a bugetului estimat initial. Totul este la jumatate", a adaugat Copos.

El spune ca din cauza vremii calde, nu au putut functiona nici tunurile care produc zapada artificiala. Copos este totusi intr-o situatie fericita cu scaderi de 50%, pentru ca in cazul multor hoteluri gradul de ocupare este de doar 10-20%.

"Gradul de ocupare in Predeal, dar si in alte statiuni, a scazut la 20% in weekend si la zero in timpul saptamanii. Pana vineri au mai fost ceva rusi la munte, care au facut Craciunul pe stil vechi, dar acum nu mai este nimeni. Anul trecut, pentru intreaga luna ianuarie, gradul de ocupare era de 80-90%. In perioada 4-11 ianuarie au fost anulate toate rezervarile pentru restul lunii ianuarie", spune Dan Malusel, proprietarul hotelului Ursuletul si al discotecii The Office din Predeal.

El a afirmat ca inclusiv evenimentele sportive din aceasta perioada au fost amanate. Printre acestea, campionatul international de snowmobile, care trebuia sa aiba loc la Predeal in perioada 24-26 ianuarie, unde erau asteptati peste 200 de participanti din sase tari, a fost amanat pentru inceputul lui martie.

"In aceasta luna vom avea doar 20% din turistii pe care i-am avut anul trecut in ianuarie", estimeaza Malusel.

Si Liviu Cocos, primarul orasului Predeal, spune ca in aceasta perioada sunt la munte doar 20% din turistii care veneau anul trecut. "S-au anulat si evenimente. Suferim cu totii, si firmele, si autoritatile locale", a spus Cocos.

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna ianuarie a anului au ajuns in statiunile de la munte aproximativ 468.000 de turisti.