In primul rand locurile de distractie i-au convins pe turistii care mergeau in alti ani in Neptun, Olimp sau Jupiter sa-si "mute" vacanta la Mamaia.

Numarul celor care au ales hotelurile din nordul litoralului a crescut simtitor datorita investitiilor facute in mod constant mai ales in zonele de petrecere a timpului liber dupa plaja.

In sud insa, a cam batut vantul.

Lucia Moraru, presedinte ANAT: "Zona de sud a litoralului s-a confruntat cu scaderi. Sunt desigur probleme de infrastructura si de agrement"

Cei de la Primaria din Mangalia au refuzat sa faca insa orice fel de comentariu legat de aceasta problema, desi zona de sud are hoteluri in paragina si plaje murdare.

Pentru a tine piept hotelierilor din Mamaia, cei de aici au o singura solutie: investitii cat mai mari si preturi cat mai mici.

Un ajutor pe proiecte din bani europeni ar fi binevenit, insa, deocamdata, in lipsa unei strategii fiecare se descurca asa cum poate.

Operatorii de pe litoral spun ca turistul roman care a apucat sa se bucure de ospitalitatea turcilor, grecilor sau bulgarilor nu se mai multumeste cu putin.

Adrian Voinea, operator turism: "Castigatori au fost cei care au avut all inclusive, hotelurile care s-au renovat, care au investit si mai ales cei care au deschis piscine anul acesta, imediat s-a vazut diferenta si au crescut cu multe procente fata de anul trecut"

George Guci, proprietar hotel: "Undeva, macar la un sfert din ce am realizat ca profit, a trebuit sa reinvestesc."

Vara aceasta peste un million de turisti si-au petrecut vacanta la malul marii noastre si cel putin 50 de milioane de euro au ramas acolo.