Sute de mii de turisti din Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia, dar si greci, sunt nevoiti sa isi prelungeasca fortat vacantele.

Cele mai mari probleme sunt in insulele din nord unde nu mai circula nimic, nimeni nu mai aprovizioneaza hotelurile si restaurtantele, iar benzinariile au ramas fara carburant. Cu alte cuvinte, daca vrei sa pleci din tara, nu ai cum sa alimentezi, iar daca abia ai ajuns, nu ai cu ce sa circuli.

Numai vineri, la Consulatul nostru de la Salonic au sunat zeci de oameni nemultumiti. Majoritatea sunt in vacanta in Halkidiki si au ajuns acolo cu masinile personale. Problema este ca nu mai au cum sa se miste, pentru ca nu mai exista strop de benzina la pompe.

Unii au stat in plus doua sau trei zile in Grecia pentru ca n-au reusit sa alimenteze. Ca sa nu patiti la fel, autoritatile consulare va recomanda sa faceti plinul in Bulgaria, inainte de granita.

Peste tot in Grecia, in multe benizarii sunt afise cu "nu avem benzina." In alte, putine la numar, cozile sunt interminabile.

Imaginea Greciei ca destinatie turistica a fost afectata, se plang reprezentanti din acest sector, adaugand ca 10% dintre pachetele in care turistii se ocupa singuri de transport au fost anulate in ultimele doua zile. In Piraeus, 25.000 de rezervari au fost anulate de la inceputul saptamanii.

Ministerul roman de externe a atentionat turistii romani, inca de acum doua zile, despre protestele din Grecia si despre faptul ca excursiile cu masina ar putea fi stricate de imposibilitatea de alimentare cu carburant a automobilului.

Guvernul grec i-a inrolat in armata pe soferii de cisterne

Dupa esecul negocierilor intre Guvern si reprezentantii firmelor de transport combustibil, premierul Georgios Papandreou a semnat ordinul de mobilizare civica a acestora, obligand ministrii Transporturilor si Finantelor "sa adopte masurile necesare pentru protejarea bunurilor publice, pe fondul riscului destabilizarii vietii sociale si economice".

Masura mobilizarii civice, care ii transforma pe soferii de cisterne in membri ai fortelor armate si ii obliga sa respecte ordinele, a mai fost folosita si de alte guverne din Grecia.

Transportatorii rutieri protesteaza fata de un proiect de lege privind liberalizarea exercitarii meseriei lor, o masura prevazuta in planul de redresare a finantelor cerut de UE si Fondul Monetar International pentru a face fata crizei financiare.