(P) "Create Your Bucharest", concursul de idei care ofera artistilor sansa de a schimba unul dintre cele mai dinamice orase din sud-estul Europei. Castigatorul primeste 10.000 euro
Ce potentiale resurse de dezvoltare are Bucurestiul, capitala Romaniei si unul dintre cele mai mari orase din Uniunea Europeana? Concursul de idei "Create Your Bucharest" urmareste sa catalizeze viziunile sociale si culturale ale artistilor, designerilor si arhitectilor asupra Bucurestiului, un oras cu fatete multiple, modelat de trecutul sau divers si de larga sa comunitate culturala.
Incepand cu 3 octombrie 2014, data lansarii oficiale, si pana pe 15 ianuarie 2015, candidatii pot depune concepte inovatoare si lucrari dedicate unui spatiu anume, avand ca obiect unul dintre cele mai dinamice centre urbane din sud-estul Europei.
Rezultatele competitiei "Create Your Bucharest" vor fi prezentate in cadrul expozitiei MAK Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916–2016, unul dintre principalele proiecte ale VIENNA BIENNALE 2015: IDEAS FOR CHANGE (12 iunie – 4 octombrie 2015), initiat de Christoph Thun-Hohenstein, Directorul MAK.
Fidela orientarii interdisciplinare si internationale a VIENNA BIENNALE 2015, competitia "Create Your Bucharest" se adreseaza artistilor, designerilor si arhitectilor, inclusiv celor organizati in echipe, precum si studentilor din domeniul artei, designului si arhitecturii. Sunt invitati sa participe cetatenii romani, romanii care locuiesc peste hotare, precum si studentii si profesionistii straini din sfera creatiei care locuiesc in Romania. Se pot depune proiecte din domeniul artelor vizuale (pictura, desen, gravura, medii mixte, sculptura, obiect, fotografie, video, film, media), designului (planuri, prototipuri, noi tehnologii) si arhitecturii (planuri, modele, fotografie, video, film, noi tehnologii).
Scopul acestei competitii deschise este acela de a identifica noi modele de perceptie sociala si culturala in randurile comunitatilor romanesti si internationale si de a face acest potential accesibil publicului in contextul Bucurestiului. Prestigiosul juriu, din care fac parte Peter Weibel (presedintele juriului si Director al ZKM), Barbara Baum (OMV ART PROJECTS, Viena), Andreiana Mihail (art consultant, Bucuresti), Alice Rawsthorn (design critic, International New York Times, Londra) si Christoph Thun-Hohenstein (Director, MAK, Viena), va evalua lucrarile depuse in cadrul unei intalniri care va avea loc la Bucuresti, luand in considerare criterii ca relatia acestora cu practica artistica a candidatului, inovatia, relevanta artistica si sociala, sustenabilitatea si fezabilitatea.
In cadrul expozitiei Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916–2016 curata de Peter Weibel si Bärbel Vischer, curator al Colectiei de Arta Contemporana de la MAK, lucrarile castigatoare ale concursului "Create Your Bucharest", precum si lucrari ale unor artisti romani de prestigiu international, vor pune in lumina diversitatea plina de inspiratie a scenei contemporane din Bucuresti si Romania, pe fundalul miscarilor de avangarda istorice si actuale.
Castigatorul locului intai va fi desemnat in luna martie 2015 si va primi un premiu in bani in valoare de 10.000 €. De asemenea, se vor acorda noua premii speciale in valoare de 3.000 € fiecare.
Inscrierile in concurs se pot face numai online. Informatii suplimentare despre competitie si documentele necesare pot fi gasite pe interesantul si atractivul website createyourbucharest.org, realizat de Buero Bauer.
Organizarea competitiei "Create Your Bucharest" este posibila gratie sprijinului financiar generos oferit de OMV si OMV Petrom. Compania internationala integrata de petrol si gaze OMV, cu sediul central in Viena, isi concentreaza actiunile de sponsorizare culturala asupra schimburilor culturale din domeniul artei contemporane intre statele care constituie principalele sale piete: Austria, Romania si Turcia. OMV este de zece ani actionar majoritar al OMV Petrom, cel mai mare producator de petrol si gaze din sud-estul Europei, cu sediul la Bucuresti. Prin acest proiect, cele doua companii intentioneaza sa isi valorifice implicarea economica pentru a contribui si mai mult la dialogul cultural.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone annual si deține o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii. OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
In ultimii 9 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 5%. Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. in aceasta perioada, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. „Tara lui Andrei“ este principala platforma de implicare in comunitate.
Pentru informatii privind depunerea proiectelor, contactati MAK la [email protected].