Pentru majoritatea comerciantilor din Oslo, turistii chinezi inseamna o afacere buna. Vin special ca sa cumpere si pleaca acasa cu posete de lux, ceasuri sau bijuterii din aur. 

"Acest ceas din aur de 18 carate are foarte mare succes printre clientii chinezi. Le place foarte mult aurul", povesteste  Gerhard Gjertsen, managerul unui magazin de bijuterii. Costa peste 8.000 de euro, dar cei care vin aici doar pentru cumparaturi nu se uita la bani. Dupa ce admira fiordurile de pe un vas de lux, nu se intorc acasa doar cu fotografii, ci se opresc, neaparat, in magazine. Acolo, vanzatorii ii asteapta cu produse comandate special pentru ei.  

"In China, banii inseamna putere, prestigiu", este de parere Kristian B. Jorgensen, CEO agentie de turism.

"Importam colectii de designer pe care le numin "colectii pentru China", spune Gerhard Gjertsen.

Sunt modele special gandite pentru piata de acolo.  Iar agentiile de turism profita si le ofera chinezilor vacante... pentru shopping.  Nu e deloc neobisnuit ca un grup de cinci chinezi sa cheltuiasca aproape 30.000 de euro doar intr-un magazin.  

In ultimii doi ani, turistii chinezi au cheltuit in Norvegia peste 9 milioane de euro. Primesc TVA-ul inapoi, potrivit legii locale, in timp ce in China ar da 30% din valoarea bunului, taxa obligatorie pentru produsele de lux.