Linistea Muzeului National de Istorie a Romaniei a fost "distrusa" de o echipa de muncitori, care va da o fata noua holului urias de la intrare. Nu de alta, dar oaspeti de seama asteapta sa fie scosi la expozitie: patru soldati si un cal din armata chinezeasca de argila, cea mai mare descoperire arheologica din istorie. Piesele fac parte dintr-o expozitie mult mai ampla de cultura chinezeasca din antichitate, in valoare de cateva zeci de milioane de dolari.

650.000 de euro a investit Ministerul Culturii pentru pregatirea evenimentului. In prezent se monteaza podea flotanta pe sub care vor trece cablurile de energie. Fiecare vitrina are propria sa lumina. In plus, sala are un volum de 9.000 metri cubi, aproape cat un bloc, in care va trebui pastrata o temperatura constanta de 20-22 de grade Celsius.

O mare atentie a fost acordata si sistemelor de securitate. La intrare, vizitatorii vor fi primiti nu cu paine si sare, ci cu un filtru de securitate, precum cele existente in aeroporturi. Cei de aici vor sa se asigure ca nimeni nu va intra cu obiecte care pot pune in pericol expozitia. Turistii vor fi poftiti apoi intr-o sala in care exponatele vor fi protejate de vitrine, construite din geamuri rezistente atat la socuri cat si la incendii. De asemenea, vor fi inconjurate de senzori, ceea ce inseamna ca atunci cand cineva le va atinge, se va declansa alarma.

Statuile au fost descoperite, din intamplare, de un fermier, in 1974. Au fost realizate de imparatul Qin Shin Huang, intemeietorul Imperiului Chinez. La moartea lui, supusii i-au pus in mormant "Armata de teracota", menita sa-l pazeasca dincolo de viata pamanteana. Pana acum au fost descoperiti peste 8.000 de soldati, 130 de care de lupta, 520 de cai si 130 de calareti.