Operatorul aeroportuar ANA, Aeroportos de Portugal, concesionarul a 10 aeroporturi din Portugalia, va suporta nota de plată pentru adaptarea aerodromului militar de la Montijo, 30 de kilometri de Lisabona, în ideea de a pune la punct un aeroport civil capabil să asigure tranzitul a 50 de milioane de pasageri pe an începând din 2022, scrie Agerpres.

Autorităţile portugheze susţin că studiul de impact asupra mediului va fi gata până în luna aprilie. Însă criticii acuză Guvernul că încearcă să grăbească acest proiect înaintea alegerilor generale programate a avea loc în luna octombrie.

Oficialii portughezi au mai spus marţi că operatorul aeroportuar ANA va plăti de asemenea şi pentru extinderea actualului aeroport Humberto Delgado din apropiere de Lisabona. În condiţiile în care a ajuns la 29 milioane de pasageri pe an, acest aeroport funcţionează la capacitate maximă.

Portugalia a fost aleasă și în 2018 'Cea mai bună destinaţie turistică din lume' pentru al doilea an consecutiv la gala World Travel Awards.

Anul trecut, Portugalia a obţinut cifre record în acest sector cu 24,1 milioane de turişti, iar anul acesta se îndreaptă spre "o creştere de 12%", a declarat responsabila Turismului, Ana Mendes Godinho.

În 2017, volumul de facturare în sectorul turistic, care presupune 10% din PIB Portugaliei, a fost de 15 miliarde de euro, iar între ianuarie şi octombrie veniturile din turism au crescut cu 1,5 miliarde de euro.

Diversificarea este una din cheile de succes ale Portugaliei, mai ales datorită extinderii rutelor aeriene care leagă statul portughez de mai multe ţări. S-a extins astfel piaţa pentru ţări ca Japonia, Canada, Brazilia, sau China.

Turismul religios este o altă miză a Portugaliei pentru a continua creşterea acestui sector. A fost astfel creată o platformă pentru promovarea pelerinajelor la Fatima, care în 2017 a atins cifra de 9,5 milioane de vizitatori, drumeţiile prin Camino de Santiago, sau zonele de mare influenţă iudaică.

În 2018, turismul a cunoscut un avânt în toate regiunile Portugaliei, în oraşe ca Oporto, Lisabona, în regiunea Centro, Alentejo, sau Algarve, alături de destinaţiile insulare, potrivit titularei Ana Mendes Godinho.