Guvernul a adoptat, în primă lectură, proiectul de OUG pentru sprijinirea companiilor din domeniul HoReCa, afectate de pandemie. Ce ajutor de stat propune Executivul
Restaurant, pandemie, coronavirus, COVID-19
Guvernul a adoptat, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă ce prevede sprijinirea companiilor din domeniul HoReCa, afectate de pandemia de COVID-19, a anunţat, sâmbătă, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
Potrivit acestuia, propunerea din actul normativ este ca ajutorul de stat să fie de 20% din pierderile pe 2020, raportate la cifra de afaceri din anul anterior.
"Este o schemă de ajutor de stat discutată cu reprezentanţii mediului de afaceri, care urmează a fi notificată Comisiei Europene şi, după aprobarea Comisiei Europene, ordonanţa de urgenţă va fi adoptată în forma finală şi operaţionalizată. Este unul dintre cele mai importante programe de sprijin pentru industria HoReCa şi pentru agenţiile de turism în perioada aceasta", a spus şeful Cancelariei premierului.
Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat marţi cu reprezentanţii HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector din cauza crizei sanitare.
"În cursul acestei săptămâni sau, cel târziu, săptămâna viitoare, Guvernul va analiza, în primă lectură, proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalităţii şi agenţiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019. Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a reduce birocraţia", potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.
Un alt punct al discuţiei, conform sursei citate, s-a referit la prelungirea aplicării măsurii de acordare a şomajului tehnic angajaţilor şi a modalităţii de aplicare a programului de lucru flexibil.
"Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa", se mai arată în postare.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat totodată că aproximativ 50.000 de firme urmează să acceseze un ajutor de stat de maximum 800.000 de euro.
”Am avut o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa la Guvern, împreună cu primul-ministru. Am avut o discuţie vizavi de problemele care sunt în sectorul HoReCa şi le-am adus la cunoştinţă că, în şedinţa de Guvern, o să citim în primă lectură o Ordonanţă de Guvern, prin care vrem să acordăm un ajutor de stat de 20% din pierderea cifrei de afacere aferentă anului 2020 faţă de 2019. Ca să se înţeleagă foarte bine, un antreprenor în domeniul HoReCa îşi calculează cifra de afaceri pe anul 2020, cifra de afaceri pe 2019, face diferenţa între 2020 şi 2019 – dacă rezultatul este negativ, adică cifra a scăzut faţă de 2019, 20% din diferenţă este pur şi simplu ajutor de stat dat direct către compania respectivă. Direct în cont (n.r. – se varsă banii), de la Ministerul Economiei. Va fi o schemă de ajutor de stat directă, gestionată de Ministerul Economiei. Va fi o aplicaţie informatică, aşa cum am dat drumul şi la celelalte aplicaţii informatice. Practic, va fi din dreptul unui calculator o evaluare automată, pe Ministerul Economiei (n.r. – site-ul), va fi un program al Ministerului Economiei”, a explicat Virgil Popescu, miercuri seară, la B1 TV.
Pe acelasi subiect: